Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afvalverwerker AEB stookte tegen afspraak biomassa uit buitenland

Afvalverwerker AEB stookte tegen afspraak biomassa uit buitenland

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse afvalverwerker AEB stookte in het afgelopen jaar tegen de afspraak in toch biomassa uit het buitenland. Het stadsbestuur wist dit niet en reageert ontstemd in een brief hierover aan de gemeenteraad, bevestigt een woordvoerster na bericht van de lokale zender AT5.

AEB-directeur Paul Dirix heeft het college van burgemeester en wethouders woensdag op de hoogte gebracht. Volgens hem krijgt AEB door marktomstandigheden te weinig biomassa, zoals snoei- en afvalhout, van voldoende kwaliteit aangeleverd. Daardoor is ingestemd met het gebruik van materiaal dat van verder komt dan de in 2018 afgesproken 150 kilometer van Amsterdam. De directeur dacht dat hierover geen overleg nodig was met de gemeente, die aandeelhouder is. Bij nader inzien moest dat wel en daarvoor biedt hij zijn excuses aan.

In de brief aan het college schrijft de directeur dat er vanuit het oogpunt voor het milieu continu voldoende biomassa van een goede kwaliteit beschikbaar moet zijn. Het bedrijf zet zich in om "zo snel mogelijk" weer aan de 150-kilometerafspraak te voldoen en geeft aan het besluit om over te gaan op biomassa die niet voldoet aan de geldende afspraken te heroverwegen. Het stadsbestuur noemt deze heroverweging noodzakelijk en wil zo spoedig mogelijk in overleg met AEB over de ontstane situatie.

Meer uit Binnenland

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

5 minuten geleden
Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

EMMEN (ANP) - Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid. "De koninklijke familie was volgens mij oprecht verwonderd over hoe mooi het hier is, hoe fijn het hier is en hoe relaxed de bevolking is", aldus Van Oosterhout.

17 minuten geleden
Drukte in grote steden neemt toe

AMSTERDAM/UTRECHT (ANP) - In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het "erg druk" is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

35 minuten geleden
Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

2 uur geleden
Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

UTRECHT (ANP) - Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

2 uur geleden
Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt", sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. "En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder." Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

2 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

2 uur geleden