Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afval Amsterdam weer opgehaald, maar gaat 'enkele dagen duren'

Afval Amsterdam weer opgehaald, maar gaat 'enkele dagen duren'

AMSTERDAM (ANP) - Het afval in Amsterdam wordt woensdag weer opgehaald nadat er een akkoord is bereikt over een nieuwe cao tussen gemeenten en vakbonden. Het opruimen van al het vuil gaat wel enkele dagen duren, meldt de gemeente Amsterdam.

Sinds maandag werd er in Amsterdam door zo'n vijfhonderd gemeenteambtenaren, onder wie vuilnisophalers, gestaakt. Ze wilden onder meer een hoger loon en een automatische compensatie voor de inflatie in de cao van volgend jaar. Door de staking nam het afval op straat toe. Zo staan er volgens de gemeente veel vuilniszakken naast afvalcontainers in de stad. Het opruimen van al het afval gaat daardoor een aantal dagen duren, aldus de gemeente.

De gemeente wil de stad eerst schoonmaken, te beginnen in het centrum en bij prullenbakken in de winkelstraten. Ook het afval bij ondernemers wordt weer opgehaald en de markten worden weer schoongemaakt.

Bewustwording

Vanwege het losse afval wordt inwoners gevraagd om hun vuilnis nog binnen te houden tot de vuilniscontainers zijn geleegd. Huisvuilzakken, minicontainers en grof afval kan vanaf volgende week weer worden buitengezet. Daarnaast zijn er vijf afvalpunten geopend waar mensen hun vuilnis zelf langs kunnen brengen.

"Ik ben heel tevreden met het akkoord dat we met de vakbonden hebben gesloten", zegt wethouder Hester van Buren (personeel). "Vooral omdat het gelukt is om de werknemers in de lagere loonschalen in verhouding een hogere loonsverhoging te geven, waardoor zij er netto meer aan overhouden. Dat was ook echt nodig, want zij werden het hardst geraakt in de portemonnee." Volgens Van Buren heeft de staking de hoofdstad bewust gemaakt "hoe belangrijk onze mensen zijn voor een schone, veilige en leefbare stad".

De gemeente zegt later deze week meldingen weer op te pakken.

Meer uit Binnenland

Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

1 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

4 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

4 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

4 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

4 uur geleden