Afstappen van toeslagen kan, maar is duur, moeilijk en risicovol
DEN HAAG (ANP) - De politieke wens om van het toeslagenstelsel af te stappen, kan worden waargemaakt. Maar aan elk alternatief kleven nadelen, zo staat in een rapport in opdracht van het kabinet waarin achttien opties zijn uitgewerkt. Bovendien duurt het, afhankelijk van de variant waar de politiek voor kiest, in elk geval meerdere kabinetsperiodes voordat zo'n alternatief goed en wel werkt. Daarnaast is vrijwel elke variant minder gericht en daardoor vaak duurder. Juist mensen met een kleine portemonnee, die het meest afhankelijk zijn van toeslagen, kunnen geraakt worden.
Veel partijen willen af van het toeslagenstelsel. Mede door het toeslagenschandaal is de afkeer tegen het ingewikkelde systeem gegroeid. Het stelsel zorgt ervoor dat mensen uiterst gericht inkomensondersteuning van de overheid krijgen. In 2024 ontvangen 8 miljoen mensen in totaal 20 miljard euro aan toeslagen. Maar juist door die precisie is het stelsel erg complex. Als iemand onverwacht te veel toeslagen ontvangt, moet die persoon bovendien voorgeschoten toeslagen terugbetalen.
Omdat het alternatief voor de kinderopvangtoeslag (bijna gratis kinderopvang) verder is uitgewerkt, is die toeslag als enige niet meegenomen in het rapport.
Drie richtingen
Een nieuw kabinet kan volgens het rapport grofweg drie richtingen kiezen: het afschaffen van het hele stelsel met een volledig alternatief voor toeslagen, specifieke opties voor elk van de drie toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget) en het fundamenteel aanpassen van het huidige stelsel. De toeslagen kunnen bijvoorbeeld vervangen worden door een grote belastingkorting, of ze kunnen worden gebundeld in één centrale "basisbehoeftetoeslag".
Maar het rapport geeft een nieuw kabinet ook een breed scala aan andere mogelijkheden. In plaats van huurtoeslag kunnen de huren bijvoorbeeld worden gematigd. De overheid compenseert dan verhuurders hiervoor. Het herzien, aanpassen of afschaffen van toeslagen is hoe dan ook "makkelijker gezegd dan gedaan", wordt duidelijk uit het rapport. In veel gevallen wordt de steun minder gericht. De doelgroep wordt groter, en mensen met de kleinste portemonnee krijgen niet altijd meer de meeste steun. Nieuwe regelingen zijn vaak duurder, en het overstappen zal de overheid sowieso veel geld kosten. Dit zal bovendien lang duren.
Eén genoemd alternatief voor de huurtoeslag zal zeker dertig jaar duren. Hoewel dit een uitschieter is, eisen bijna alle varianten jaren aan voorbereidingstijd en invoering. Daarbij moet de wet die zo'n hervorming mogelijk maakt ook nog worden behandeld in beide Kamers.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma gaat deze week niet naar landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de regio. Dat meldt haar ministerie. Staatssecretaris Jean Rummenie gaat wel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tussentijdse rijtoetsen gaan vanaf april maximaal een jaar lang niet door. In een Tweede Kamerdebat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag minister Barry Madlener (Infrastructuur) genoeg steun om dit plan door te zetten, meldt een woordvoerder. Het schrappen van de toetsen moet de wachttijden bij het CBR terugdringen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig voorzitter Michiel van Nispen van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid onderzocht is "buitengewoon teleurgesteld" over de reactie op zijn rapport. Hij noemde het bij EenVandaag "onacceptabel" dat het kabinet niet alle aanbevelingen direct overneemt. Dat is wat hem betreft een "minachting van het parlement" en een "schoffering" van de gedupeerden in het toeslagenschandaal.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel er meer gas uit de Nederlandse voorraden wordt verbruikt dan verwacht, ziet het kabinet zich nog niet genoodzaakt in te grijpen. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "blijft waakzaam", schrijft ze aan de Tweede Kamer. De leveringszekerheid komt vooralsnog niet in gevaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Ruben Brekelmans (Defensie) gaan naar het World Economic Forum (WEF) in Davos. Aan de bekende internationale conferentie in Zwitserland later deze maand nemen meer dan 2000 politici, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen praten de komende maanden over de voorjaarsnota waarmee de begroting van dit jaar kan worden aangepast. Een makkelijke discussie wordt dat niet, bleek uit de woorden van de vier leiders van de coalitiepartijen op de eerste Kamerdag van het nieuwe jaar. Oekraïne kan daarvan de dupe worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts zijn kritisch op de manier waarop minister Eppo Bruins (Cultuur) heeft gehandeld rond de openbaarmaking van het oorlogsarchief. Dat een naam in dit Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) belandt, hoeft niet te betekenen dat die persoon in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Die suggestie wordt volgens parlementariërs wel gewekt, terwijl familieleden door wachtrijen bij het archief niet de kans krijgen om snel duidelijkheid te krijgen.
1 dag geleden