Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afstand houden tijdens verkiezing was niet altijd goed mogelijk

Afstand houden tijdens verkiezing was niet altijd goed mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het was tijdens de verkiezing voor de herindeling van gemeentes van 18 november niet altijd goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tot stemmers die hulp nodig hebben, zeggen stembureauleden in een evaluatie. Ook tijdens het tellen van de stemmen was het moeilijk om afstand te houden, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De verkiezingen wegens de herindeling van zeven Groningse en Brabantse gemeentes werden gezien als een generale repetitie voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar maart. Deze zijn ondanks de "bijzondere omstandigheden" goed verlopen, schrijft de minister.

De opgedane ervaringen komen volgens haar goed van pas voor de verkiezingen in maart. Zo is het belangrijk om een reserve aan stembureauleden van tenminste 10 procent aan te houden omdat leden uitvielen vanwege gezondheidsklachten, aldus de minister. Ook wordt de gezondheidscheck beter onder de aandacht gebracht. Kiezers krijgen die meegestuurd met de stempas, maar bij de herindelingsverkiezing heeft niet iedereen die gezien.

Over het algemeen zijn de bureauleden en stemmers wel positief over hoe de verkiezingen voor herindeling verliepen. Kiezers hadden begrip voor de maatregelen in het stemlokaal, zoals het houden van 1,5 meter afstand, het gebruik van mondkapjes en hygiënemaatregelen. Ook was men positief over het extra stembureaulid bij de ingang, die mensen wees op de 1,5 meter afstand en er voor zorgde dat het niet te druk werd.

Meer uit Binnenland

Nieuwe autoriteit: natuur onder druk, kennis provincie onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De natuur in vier gebieden in Zuid-Holland en Limburg is er niet goed aan toe. Maar de provincies hebben nog te weinig inzicht in de oorzaken van de problemen, concludeert de Ecologische Autoriteit vrijdag in vier adviezen. De provincies moeten met aanvullende informatie komen, zodat in de gebiedsprogramma's goed onderbouwde maatregelen opgenomen kunnen worden.

34 minuten geleden
Slachtoffer en verdachte schietpartij Amsterdam waren buren

AMSTERDAM (ANP) - Het slachtoffer en vermoedelijke dader van de dodelijk schietpartij donderdag in Amsterdam waren buren, laat een politiewoordvoerder vrijdag weten. De 47-jarige vrouw werd donderdagochtend voor een portiek op de De Wittenstraat doodgeschoten. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige Amsterdammer, werd later dood gevonden in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Beide straten liggen in de Staatsliedenbuurt.

48 minuten geleden
Datalek treft ook mensen die naar ProRail hebben gebeld

UTRECHT (ANP) - Ook spoorbeheerder ProRail is getroffen door het datalek bij een softwareleverancier. Daardoor zijn de gegevens van ongeveer 4300 mensen die naar de publieksvoorlichting hebben gebeld mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het gaat om namen, telefoonnummers en geslachten van de bellers, maar niet om mailadressen, woonadressen en financiële informatie, zegt ProRail.

54 minuten geleden
In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.

1 uur geleden
Stigma zit bestrijding hiv in de weg op Aruba, Bonaire en Curaçao

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses op Aruba, Bonaire en Curaçao is ondanks de toegang tot testen en behandeling niet gedaald. Dat meldt het Aidsfonds vrijdag op basis van een 4-jarige studie van de ziekenhuizen op de eilanden in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit zou komen door het stigma dat heerst rond hiv in het Caribisch gebied. In de rest van de wereld is wel een daling te zien in de hiv-diagnoses.

1 uur geleden
Miljoenenmetro naar Hoek van Holland stopt eindelijk bij strand

HOEK VAN HOLLAND (ANP) - Ruim vijf jaar na de beoogde ingebruikname is vrijdagochtend even na 10.00 uur de eerste Rotterdamse metro met eindbestemming Hoek van Holland Strand aangekomen. De verbinding tussen Rotterdam en de kustplaats die tot 2017 werd geëxploiteerd door de NS valt sindsdien onder beheer van de Rotterdamse stadsvervoerder RET.

1 uur geleden
Vermeend drugshandelaar Piet W. toch niet vrijgelaten

ROTTERDAM (ANP) - Piet W., die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en grootschalige cocaïnehandel, is donderdag toch niet op vrije voeten gekomen. Hij is aangehouden in een andere zaak, voor witwassen, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie berichtgeving van Het Parool.

1 uur geleden