Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afstand houden tijdens verkiezing was niet altijd goed mogelijk

Afstand houden tijdens verkiezing was niet altijd goed mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het was tijdens de verkiezing voor de herindeling van gemeentes van 18 november niet altijd goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tot stemmers die hulp nodig hebben, zeggen stembureauleden in een evaluatie. Ook tijdens het tellen van de stemmen was het moeilijk om afstand te houden, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De verkiezingen wegens de herindeling van zeven Groningse en Brabantse gemeentes werden gezien als een generale repetitie voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar maart. Deze zijn ondanks de "bijzondere omstandigheden" goed verlopen, schrijft de minister.

De opgedane ervaringen komen volgens haar goed van pas voor de verkiezingen in maart. Zo is het belangrijk om een reserve aan stembureauleden van tenminste 10 procent aan te houden omdat leden uitvielen vanwege gezondheidsklachten, aldus de minister. Ook wordt de gezondheidscheck beter onder de aandacht gebracht. Kiezers krijgen die meegestuurd met de stempas, maar bij de herindelingsverkiezing heeft niet iedereen die gezien.

Over het algemeen zijn de bureauleden en stemmers wel positief over hoe de verkiezingen voor herindeling verliepen. Kiezers hadden begrip voor de maatregelen in het stemlokaal, zoals het houden van 1,5 meter afstand, het gebruik van mondkapjes en hygiënemaatregelen. Ook was men positief over het extra stembureaulid bij de ingang, die mensen wees op de 1,5 meter afstand en er voor zorgde dat het niet te druk werd.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

4 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

4 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

5 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

6 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

6 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

6 uur geleden