
Afsluitdijk en nieuwe zeesluis Terneuzen open bij Dag van de Bouw
DEN HAAG (ANP) - De Dag van de Bouw pakt voor de vijftiende editie uit met talloze projecten die opengesteld worden voor publiek, waar normaal alleen bouwvakkers rond mogen lopen. Onder meer de versterking van de Afsluitdijk, het grote energieproject Hollandse Kust Noord van netbeheerder TenneT en de nieuwe zeesluis in Terneuzen verwelkomen zaterdag het grote publiek.
De projecten zijn onderverdeeld in onder meer restauratie, renovatie, herbestemming, verbouw en nieuwbouw maar ook verduurzaming en onderhoud. De megabouwprojecten die meedoen zijn onder meer de versterking van de Afsluitdijk. Het ontwerp van Cornelis Lely bestaat dit jaar negentig jaar. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor onder meer een bustour langs de diverse bouwplaatsen van opdrachtgever Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis).
Ook tussen Hoorn en Amsterdam wordt gewerkt aan versterking van de Markermeerdijken. Daarbij leggen dijkexperts uit wat daarbij komt kijken. Ook bij het aanleggen van een stadsstrand.
Duurzame projecten
Een ander megaproject dat bezoekers eenmalig toelaat is de nieuwe zeesluis in Terneuzen. Door de bouw kunnen straks grotere zeeschepen doorvaren tot de haven van Gent door het Kanaal Gent-Terneuzen. Onder meer de sluishoofden, de sluiskolk, het bediengebouw en de sloop van de oude Middensluis worden opengesteld voor bezoekers. Die moeten zich vanwege beperkte ruimte wel van tevoren aanmelden.
Duurzame projecten zijn er ook. In het Gelderse Nunspeet wordt een compleet nieuw sportcentrum gebouwd. Dat gebeurt met volledig elektrische bouwmachines. Het gebouw zelf wordt klimaat- en energieneutraal en moet in 2023 opengaan. Er komt onder meer een nieuw zwembad, een wedstrijdbad en een speciaal bad waarvan de bodem versteld kan worden. Ook wordt een nieuwe sport- en turnhal gebouwd.
Fabrieken
Behalve talloze projecten waar appartementen gebouwd worden, kunnen bezoekers ook naar fabrieken die opengaan en oude kerken die tot woningen worden verbouwd, zoals in Breda. In Groningen kunnen bezoekers zien hoe het station op de schop gaat: er komt een ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling.
Ook voor onderhoud aan de infrastructuur is volop aandacht. In het Overijsselse Hasselt laat bouwconcern Schagen Groep zien hoe de asfalt- en betoncentrale aan de bouw- en infrastructuurprojecten meewerkt. Een ontdekkingstocht voert langs de renovatie van de Piet Heintunnel in Amsterdam. In Rotterdam is de nieuwe ringweg die wordt aangelegd te bezoeken.
Meer uit Financieel
ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.
13 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.
15 uur geledenBERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.
17 uur geledenHONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.
1 dag geledenNEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.
1 dag geledenHEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.
1 dag geleden