Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afscheid van door agenten mishandelde Tyre Nichols

Afscheid van door agenten mishandelde Tyre Nichols

MEMPHIS (ANP/RTR) - Familie, vrienden maar ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris hebben afscheid genomen van Tyre Nichols. De zwarte man overleed begin januari na zware mishandeling door zwarte politieagenten in Memphis, in de Amerikaanse staat Tennessee. De 29-jarige Nichols stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij groeide uit tot een nieuw gezicht in de Amerikaanse beweging tegen politiegeweld en racisme.

Bij de uitvaart in een kerk was ook familie van Breonna Taylor en George Floyd, die allebei in 2020 omkwamen door politiegeweld. Dominee Al Sharpton, een voormalige zwarte presidentskandidaat en mensenrechtenactivist, noemde in zijn toespraak tijdens de plechtigheid de betrokken agenten "schurken" en verraders van hun eigen ras. Vicepresident Harris veroordeelde het gewelddadige optreden van de politie.

De vijf politieagenten die Nichols mishandelden zijn ontslagen voor buitensporig geweld en worden onder meer aangeklaagd voor zware mishandeling en moord. Ten minste vier van hen kregen in het verleden al een waarschuwing, onder andere vanwege excessief geweld.

Non-actief

Twee andere politieagenten zijn op non-actief gesteld en worden nog onderzocht. Ook twee eerstehulpverleners en hun supervisor werden ontslagen vanwege hun rol in het incident.

Videobeelden tonen hoe de agenten pepperspray gebruiken en Nichols slaan en schoppen terwijl hij roept om zijn moeder. Hij zat daarna bebloed en met handboeien om tegen een politieauto geleund en moest bijna een kwartier wachten op zorg.

Meer uit Buitenland

Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

6 minuten geleden
Hoge functionaris: Israël valt waarschijnlijk pas na Pesach aan

WASHINGTON (ANP) - Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

1 uur geleden
EU-top besluit tot opschroeven levering aggregaten aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben op de Europese top in Brussel besloten de humanitaire hulp aan Oekraïne op te schroeven. De levering van onder meer elektriciteitsgeneratoren en stroomwisselaars voor publieke voorzieningen als ziekenhuizen moet omhoog.

2 uur geleden
Zelensky bedankt Scholz op EU-top voor sturen Patriot-systeem

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoboodschap op de EU-top in Brussel de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankt voor het sturen van nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Scholz zelf riep op de top andere Europese regeringsleiders op om ook meer Patriot-luchtdoelraketten te sturen.

2 uur geleden
CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

NEW YORK (ANP) - Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.

5 uur geleden
Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

6 uur geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

7 uur geleden