
Afscheid van bisschop Tutu in kathedraal Kaapstad
KAAPSTAD (ANP/AFP) - Zuid-Afrika heeft met een uitvaartplechtigheid afscheid genomen van bisschop en antiapartheidsactivist Desmond Tutu. De op aanwijzingen van Tutu zeer sober gehouden plechtigheid was in de St. George's kathedraal in Kaapstad. Het lichaam van de afgelopen zondag op 90-jarige leeftijd overleden geestelijke heeft een aantal dagen in de kathedraal gelegen, zodat Zuid-Afrikanen afscheid van Tutu konden nemen.
Tutu werd een van de voornaamste figuren in de campagnes tegen apartheid, mede omdat het regime hem niet gevangen durfde te zetten. De bisschop was het hoofd van de anglicaanse kerk in zuidelijk Afrika en internationaal vermaard als een tegenstander van het gebruik van geweld in de strijd. Hij groeide uit tot een nationale held in het land van bijna zestig miljoen inwoners. President Cyril Ramaphosa zei in de kathedraal in zijn rede dat Tutu het morele kompas en nationale geweten was. "Hij was een kruisridder in de strijd voor vrijheid, vrede, gerechtigheid en gelijkheid. Als mens was hij nederig en dapper."
De St. George's kathedraal kwam onder meer door Tutu en zijn preken bekend te staan als 'de kathedraal van de mensen' en werd een symbool van de strijd tegen rassenscheiding en voor de democratie. Tutu werd wereldberoemd wegens zijn geweldloze strijd tegen apartheid en won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. Apartheid ontstond eind jaren veertig in Zuid-Afrika en was gericht op rassenscheiding waarbij de blanke minderheid het voor het zeggen had. De apartheidswetten werden in 1991 afgeschaft en drie jaar later volgden vrije verkiezingen voor alle Zuid-Afrikanen. Tutu bleef ook daarna politiek actief om de bevolkingsgroepen te verzoenen.
De eenvoudige kist met de stoffelijke resten van Tutu werd na de dienst de kerk uitgedragen om de geliefde geestelijke elders in kleine kring te cremeren. Zijn as keert later terug naar de kerk, waar de urn wordt bijgezet, niet ver van zijn spreekgestoelte. Namens Nederland was prinses Mabel bij de uitvaartdienst aanwezig.
Meer uit Buitenland
BANGKOK (ANP/AFP) - Thailand heeft meer dan 100.000 mensen langs de grens met Cambodja geëvacueerd sinds het conflict tussen de twee landen donderdag oplaaide. Spanningen over een betwist grensgebied liepen al langer op en ontaardden donderdagochtend in gewapend conflict.
1 uur geledenTALLAHASSEE (ANP/AFP) - De onderminister van het Amerikaanse ministerie van Justitie, Todd Blanche, heeft donderdag Ghislaine Maxwell urenlang ondervraagd over andere betrokkenen bij het seksueel misbruik door Jeffrey Epstein. Maxwell was de rechterhand van Epstein en regelde minderjarige slachtoffers voor hem. Ze zit een gevangenisstraf van twintig jaar uit in Florida.
5 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Het satellietbedrijf Starlink van Elon Musk kampt met een wereldwijde storing. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt via sociale media. Musk zegt dat het probleem snel verholpen wordt. Waardoor de storing is veroorzaakt, is nog niet bekend.
6 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron zal op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september Palestina officieel als staat erkennen. Macron heeft dit donderdag bevestigd. Eerder was gesuggereerd dat Frankrijk Palestina als staat zou erkennen op een internationale conferentie van de VN begin volgende week.
7 uur geledenLONDEN (ANP/DPA) - De Britse premier Keir Starmer gaat naar eigen zeggen vrijdag telefonisch spoedoverleg voeren met leiders in Duitsland en Frankrijk over de toestand in de Gazastrook. Starmer noemt "de hongersnood en het lijden daar onbeschrijfelijk en niet te rechtvaardigen".
7 uur geledenLOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse showworstelaar Hulk Hogan is op 71-jarige leeftijd overleden, meldt het Amerikaanse entertainmentnieuwsplatform TMZ. De flamboyante Terry Gene Bollea, zoals hij echt heette, was met zijn bandana en forse snor ook buiten de VS een bekende verschijning. De afgelopen jaren voerde hij luidruchtig campagne voor de Amerikaanse president Donald Trump.
11 uur geledenTALLAHASSEE (ANP/AFP) - De Amerikaanse justitie gaat de rechterhand van wijlen Jeffrey Epstein ondervragen over andere betrokkenen bij diens seksueel misbruik van minderjarigen. De autoriteiten hopen zo de critici te sussen die hen verdenken van het beschermen van prominente mededaders.
12 uur geleden