Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afromen winst stroomproducenten levert mogelijk 1,8 miljard op

Afromen winst stroomproducenten levert mogelijk 1,8 miljard op

DEN HAAG (ANP) - De extra heffing die stroomproducenten moeten gaan betalen vanwege hun hoge winsten zal de schatkist ongeveer 1,8 miljard euro opleveren, verwacht het kabinet. Met het geld wordt een deel van het energieplafond gefinancierd waarmee het kabinet vanaf januari huishoudens en kleinverbruikers ondersteunt vanwege de extreem hoge energieprijzen.

De belasting op de overwinsten van de energiebedrijven gaat op 1 december in en geldt voor een beperkte periode van zeven maanden, zo is in Europees verband afgesproken. De wet die het formeel mogelijk moet maken, zal naar verwachting pas in het voorjaar klaar zijn. Maar de wet gaat dan met terugwerkende kracht gelden, schrijven energieminister Rob Jetten en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

De opbrengst van 1,8 miljard euro is nog onzeker. Het is onder meer sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijs in die periode. Als de marktprijzen in deze periode lager zijn dan de huidige beursprijzen, waarvan het kabinet nu uitgaat, dan "is dat goed nieuws voor de burgers en bedrijven, maar levert de tijdelijke heffing ook minder inkomsten op". De landen van de Europese Unie gingen vorige maand akkoord met deze verplichte heffing voor de elektriciteitsproducenten.

Afdracht overwinst

De stroombedrijven moeten zelf berekenen of en hoeveel ze van hun overwinst moeten afdragen en daarvan aangifte doen. Een aanslag van de inspecteur is niet nodig. De Belastingdienst zal het geld innen en de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) zal daar toezicht op houden en controleren of alle partijen aangifte hebben gedaan. "Met deze beoogde uitvoering ligt de primaire verantwoordelijkheid voor het bepalen van de omvang van de grondslag en van de hoogte van de heffing bij de elektriciteitsproducent", aldus de bewindslieden.

Het prijsplafond op de energierekening houdt in dat huishoudens en een deel van de bedrijven tot een bepaald verbruik de 'oude' energieprijs betalen. Daarboven betalen ze wel de volle mep. Naar verwachting kost deze regeling het kabinet in totaal ongeveer ruim 13 miljard euro.

Energieplafond

De Tweede Kamer praat woensdagavond over het energieplafond.

Meer uit Binnenland

Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

3 minuten geleden
VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENÈVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

57 minuten geleden
Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

AMSTERDAM (ANP) - Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

1 uur geleden
WTC Leeuwarden wordt weer wachtkamer voor Ter Apel

LEEUWARDEN (ANP) - Nieuwe asielzoekers die nog niet kunnen worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, krijgen voorlopig onderdak in het WTC in Leeuwarden. Het gebouw is opnieuw beschikbaar als zogenoemde overlooplocatie.

1 uur geleden
Omroepen: reactie WNL doet slachtoffers wangedrag geen recht

HILVERSUM (ANP) - De manier waarop de raad van toezicht van Omroep WNL heeft gereageerd op de ervaringen die tientallen (oud)-medewerkers deelden in het AD "doet geen recht aan hun moed om dit soort verhalen te delen. Als een omroep of de NPO dit soort meldingen niet serieus neemt, zeker na het rapport van de commissie-Van Rijn, dan zijn we geen knip voor de neus waard." Dat stelt voorzitter Arjan Lock namens het College van Omroepen, de koepel waarin Hilversumse omroepen overleggen.

1 uur geleden
Rutte dankbaar voor rapport over kosten MH17, helpt bij claim

DEN HAAG (ANP) - De berekening van de Algemene Rekenkamer van de kosten die de overheid heeft gemaakt in verband met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne is "een stap op weg naar rechtvaardigheid", vindt demissionair premier Mark Rutte. Op X laat hij weten dat het kabinet "zeer dankbaar is voor dit rapport" hoewel "het leed van slachtoffers en nabestaanden natuurlijk op geen enkele manier verzacht kan worden".

2 uur geleden
OM eist 8 jaar cel en tbs voor doodrijden koppel Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 37-jarige Mark G., die op 2 september vorig jaar een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin doodreed op de Maasboulevard in Rotterdam, tijdens de Wereldhavendagen. "U wordt ervan verdacht iets verschrikkelijks te hebben gedaan", aldus de officier van justitie donderdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Rotterdam.

2 uur geleden