
Afromen winst stroomproducenten levert mogelijk 1,8 miljard op
DEN HAAG (ANP) - De extra heffing die stroomproducenten moeten gaan betalen vanwege hun hoge winsten zal de schatkist ongeveer 1,8 miljard euro opleveren, verwacht het kabinet. Met het geld wordt een deel van het energieplafond gefinancierd waarmee het kabinet vanaf januari huishoudens en kleinverbruikers ondersteunt vanwege de extreem hoge energieprijzen.
De belasting op de overwinsten van de energiebedrijven gaat op 1 december in en geldt voor een beperkte periode van zeven maanden, zo is in Europees verband afgesproken. De wet die het formeel mogelijk moet maken, zal naar verwachting pas in het voorjaar klaar zijn. Maar de wet gaat dan met terugwerkende kracht gelden, schrijven energieminister Rob Jetten en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.
De opbrengst van 1,8 miljard euro is nog onzeker. Het is onder meer sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijs in die periode. Als de marktprijzen in deze periode lager zijn dan de huidige beursprijzen, waarvan het kabinet nu uitgaat, dan "is dat goed nieuws voor de burgers en bedrijven, maar levert de tijdelijke heffing ook minder inkomsten op". De landen van de Europese Unie gingen vorige maand akkoord met deze verplichte heffing voor de elektriciteitsproducenten.
Afdracht overwinst
De stroombedrijven moeten zelf berekenen of en hoeveel ze van hun overwinst moeten afdragen en daarvan aangifte doen. Een aanslag van de inspecteur is niet nodig. De Belastingdienst zal het geld innen en de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) zal daar toezicht op houden en controleren of alle partijen aangifte hebben gedaan. "Met deze beoogde uitvoering ligt de primaire verantwoordelijkheid voor het bepalen van de omvang van de grondslag en van de hoogte van de heffing bij de elektriciteitsproducent", aldus de bewindslieden.
Het prijsplafond op de energierekening houdt in dat huishoudens en een deel van de bedrijven tot een bepaald verbruik de 'oude' energieprijs betalen. Daarboven betalen ze wel de volle mep. Naar verwachting kost deze regeling het kabinet in totaal ongeveer ruim 13 miljard euro.
Energieplafond
De Tweede Kamer praat woensdagavond over het energieplafond.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
44 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden