Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afrikaanse vrouwen lopen veel groter risico op hiv dan mannen

Afrikaanse vrouwen lopen veel groter risico op hiv dan mannen

AMSTERDAM (ANP) - Per week lopen wereldwijd circa 5000 vrouwen tussen de 15 en 24 jaar hiv op, tegen amper 2700 even oude mannen. De meeste van deze infecties bij vrouwen, namelijk 83 procent en ongeveer 4000 in getal, zijn in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat meldt het Aidsfonds op basis van de meest recente cijfers van Unaids, het programma waarmee de Verenigde Naties verspreiding van hiv en aids willen tegengaan.

Het dubbele risico komt met name doordat veel van de vrouwen in kwestie geen zeggenschap over condoomgebruik hebben, slachtoffer worden van seksueel geweld en/of te weinig seksuele voorlichting hebben gehad. "Vrouwen hebben door wetten en culturele normen minder toegang tot zorg en onderwijs", voegt Aidsfondsdirecteur Mark Vermeulen nog toe. "We mogen niet accepteren dat elke week duizenden jonge vrouwen hiv oplopen. Aan deze ongelijkheid moet een einde komen."

Het Aidsfonds en partners pleiten daarom onder meer voor het zo snel mogelijk aanbieden van een ring met hiv-preventiemiddel in Kenia, Tanzania, Uganda en Rwanda. Het is een voorwerpje dat in de vagina wordt aangebracht en dat dan een maand lang een hiv-preventiemiddel afgeeft. "Naast het traditionele condoom en de hiv-preventiepil PrEP is de Dapivirine-ring een discreet en waardevol alternatief voor jonge vrouwen die een hoger risico lopen op een hiv-infectie", zegt het Aidsfonds.

Het Aidsfonds steunt zelf de Healthy Entrepreneurs, speciaal opgeleide en meestal vrouwelijke gezondheidswerkers. Zij gaan naar vrouwen in afgelegen gebieden met voorlichting en preventiemiddelen.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

2 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

3 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

3 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

3 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

4 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

4 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

4 uur geleden