Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afrikaanse vrouwen lopen veel groter risico op hiv dan mannen

Afrikaanse vrouwen lopen veel groter risico op hiv dan mannen

AMSTERDAM (ANP) - Per week lopen wereldwijd circa 5000 vrouwen tussen de 15 en 24 jaar hiv op, tegen amper 2700 even oude mannen. De meeste van deze infecties bij vrouwen, namelijk 83 procent en ongeveer 4000 in getal, zijn in het deel van Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat meldt het Aidsfonds op basis van de meest recente cijfers van Unaids, het programma waarmee de Verenigde Naties verspreiding van hiv en aids willen tegengaan.

Het dubbele risico komt met name doordat veel van de vrouwen in kwestie geen zeggenschap over condoomgebruik hebben, slachtoffer worden van seksueel geweld en/of te weinig seksuele voorlichting hebben gehad. "Vrouwen hebben door wetten en culturele normen minder toegang tot zorg en onderwijs", voegt Aidsfondsdirecteur Mark Vermeulen nog toe. "We mogen niet accepteren dat elke week duizenden jonge vrouwen hiv oplopen. Aan deze ongelijkheid moet een einde komen."

Het Aidsfonds en partners pleiten daarom onder meer voor het zo snel mogelijk aanbieden van een ring met hiv-preventiemiddel in Kenia, Tanzania, Uganda en Rwanda. Het is een voorwerpje dat in de vagina wordt aangebracht en dat dan een maand lang een hiv-preventiemiddel afgeeft. "Naast het traditionele condoom en de hiv-preventiepil PrEP is de Dapivirine-ring een discreet en waardevol alternatief voor jonge vrouwen die een hoger risico lopen op een hiv-infectie", zegt het Aidsfonds.

Het Aidsfonds steunt zelf de Healthy Entrepreneurs, speciaal opgeleide en meestal vrouwelijke gezondheidswerkers. Zij gaan naar vrouwen in afgelegen gebieden met voorlichting en preventiemiddelen.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

1 uur geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

1 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

3 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

4 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

8 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

8 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

8 uur geleden