Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afrikaanse Unie vraagt hulp EU om voedselcatastrofe te voorkomen

Afrikaanse Unie vraagt hulp EU om voedselcatastrofe te voorkomen

BRUSSEL (ANP) - Het tekort aan kunstmest en tarwe door de oorlog in Oekraïne is volgens voorzitter Macky Sall van de Afrikaanse Unie "alarmerend" voor de voedselvoorziening in Afrika. In een videogesprek met de EU-leiders tijdens een top in Brussel riep hij op tot internationale coördinatie om een catastrofe te voorkomen en vroeg hij "massieve financiële en technologische investeringen" om in Afrika meer en beter te kunnen produceren.

Sall, die president van Senegal is, was door EU-voorzitter Charles Michel uitgenodigd om de 27 Europese leiders toe te spreken. Afrika is voor zijn voedselzekerheid erg afhankelijk van Rusland en Oekraïne, die samen de graanschuur van Europa worden genoemd. Volgens EU-bronnen waarschuwde Sall voor Russische desinformatie die Afrika bereikt. De westerse sancties tegen Rusland zouden de export van voedsel blokkeren en daardoor beletten dat voedsel naar Afrika gaat.

De EU ziet dat geheel anders. Rusland zou eigen graan achterhouden en maakt zich schuldig aan het bewust bombarderen van graanpakhuizen in Oekraïne. In hun conclusies van de top veroordelen de leiders de "vernietiging en illegale toe-eigening van landbouwproductie in Oekraïne". Ze roepen Moskou op te stoppen met aanvallen op de infrastructuur en de blokkades van havens aan de Zwarte Zee op te heffen. Normaal gaat 90 procent van de export van graan en oliezaden via die weg over zee naar het buitenland.

Corridor

Er ligt volgens Brussel ruim 20 miljoen ton graan in Oekraïne te wachten op transport naar het buitenland. De EU helpt Oekraïne om dit op alternatieve wijze het land uit te krijgen, over de weg en per trein. Maar dat is volgens voorzitter van de raad van de EU-regeringsleiders Charles Michel ingewikkeld en duur. "De beste oplossing op korte termijn zou het instellen van een corridor vanuit havenstad Odessa zijn", waar de Russen vrij baan zouden moeten geven aan graanschepen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron hebben bondskanselier Olaf Scholz en hijzelf afgelopen weekend aan president Vladimir Poetin voorgesteld dit via een VN-resolutie te regelen, zei Macron na afloop van de top.

Ook premier Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen sterk voor een corridor. Hij ziet minder in andere geopperde oplossingen, zoals een beschermde uitvoerroute naar het noordelijke buurland van Oekraïne, Belarus. Dat land, bondgenoot van Rusland, wil in ruil af van EU-sancties en dat is onbespreekbaar. De hulp van andere buurlanden Roemenië en Bulgarije is welkom maar zet te weinig zoden aan de dijk.

Veel ogen zijn gericht op Turkije, dat de toegang tot de Zwarte Zee beheert en over een corridor bemiddelt tussen Kiev en Moskou. Rutte spreekt daarover verder met Ankara, "maar ik heb daar nog geen grote aankondigingen over te doen. Helaas, was het maar zo."

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

5 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

6 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

7 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

9 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

12 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

12 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

13 uur geleden