
Afrikaanse en EU-leiders in Brussel om de banden aan te halen
BRUSSEL (ANP) - Bijna tachtig regeringsleiders en staatshoofden uit Europa en Afrika zijn twee dagen in Brussel bij elkaar om de banden aan te halen en economische samenwerking te versterken. Door onenigheid en wrevel over de aanpak van illegale migratie vanuit Afrikaanse landen naar de Europese Unie was de relatie de laatste jaren bekoeld, maar nu is het tijd voor nieuw elan, vinden ze.
De Europese Unie staat klaar om miljarden te steken in de Afrikaanse Unie (AU), het samenwerkingsverband van alle Afrikaanse landen behalve Marokko. Vooral in infrastructuur en duurzaamheid, maar ook om Afrika te helpen zelf vaccins te ontwikkelen en te produceren. De meeste EU-lidstaten zijn niet voor het vrijgeven van patenten voor Covid-19-vaccins.
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zegt dat er tot 2028 150 miljard euro voor investeringen beschikbaar is. Een optelsom van geld en leningen uit de lidstaten, het IMF, financiële instellingen van de EU en privé-investeerders. Ook uit het zogeheten Global Gateway Initiative, een plan dat ze in december presenteerde als "democratisch en economisch antwoord" op de Chinese investeringen in Afrika, wordt geput. Volgens een diplomaat ligt er een forse lijst met ideeën voor prestigieuze projecten, "een menukaart als in een Chinees restaurant".
Alle 27 EU-leiders zijn present, maar vier landen die door de AU zijn geschorst zijn niet uitgenodigd, waaronder Mali en Soedan.
Vanwege de massale belangstelling worden de bijna tachtig leiders verdeeld over zeven thematafels. Premier Mark Rutte is donderdag covoorzitter van de rondetafel 'Steun van de privé-sector en economische integratie'. Donderdagavond dineert het gezelschap in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.
De top wordt overschaduwd door de zorgen over Oekraïne en Rusland. Voor ze de Afrikanen ontmoeten, houden de EU-leiders nog eerst spoedberaad over de militaire ontwikkelingen in die regio.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zich voorstander verklaard van het houden van meerdere referenda op één dag, zodat kiezers kunnen beslissen over "belangrijke" sociale en economische hervormingen. Dat zei hij dinsdagavond laat tegen televisiezender TF1.
4 uur geledenPITTSBURGH (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft geoordeeld dat de regering de Alien Enemies Act, een oorlogswet uit 1798, kan gebruiken om de deportatie van vermeende Venezolaanse bendeleden in de staat te versnellen. Dat melden Amerikaanse media.
4 uur geledenNEW YORK/PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties heeft een Israëlisch plan voor de distributie van hulp in de Palestijnse Gazastrook gehekeld als een "cynische bijzaak, een opzettelijke afleiding, een vijgenblad voor verder geweld en ontheemding". Volgens de Britse diplomaat Tom Fletcher wil Israël het gebied liever ontvolken.
8 uur geledenCANNES (ANP) - De Amerikaanse acteur Robert De Niro heeft op de openingsavond van het Filmfestival van Cannes hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump en de manier waarop die de democratie en de kunstwereld bedreigt. De Niro kreeg het podium omdat hij een ere-Palm in ontvangst mocht nemen voor zijn volledige oeuvre. De prijs werd hem overhandigd door Leonardo DiCaprio.
8 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Ook Luxemburg, een van de hekkensluiters in de NAVO, wil nog dit jaar aan de NAVO-afspraken over defensiebudgetten voldoen. Het kleine NAVO-land wilde daarvoor eigenlijk tot 2030 de tijd nemen.
9 uur geledenCAIRO/GAZA (ANP/RTR/AFP) - Door een Israëlische luchtaanval op een ziekenhuis in de Gazastrook is een bekende Palestijnse journalist gedood die door Israël ervan werd beschuldigd samen te werken met de Palestijnse beweging Hamas. Hij lag gewond in een ziekenhuis in het zuidelijke Khan Younis na een eerdere aanval, aldus het gezondheidsministerie in het gebied.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische socialistische vakbond ACOD heeft dinsdag herhaaldelijk een campagnefilmpje Speak up for Palestine uitgezonden op VRT 1, waar ook het Eurovisie Songfestival wordt uitgezonden. De bond deed dat uit protest tegen de deelname van Israël aan het muziekevenement, meldde het Belgische VRT NWS.
11 uur geleden