Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afname acceptatie cash aan de kassa komt tot een halt

Afname acceptatie cash aan de kassa komt tot een halt

AMSTERDAM (ANP) - De terugloop in de acceptatie van contant geld aan de kassa is gestagneerd. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) na een peiling door onderzoeksbureau Locatus bij ruim 5100 winkels, dienstverleners en marktkramen in heel Nederland.

Net als een jaar geleden kunnen klanten volgens de onderzoekers bij 4 procent van de winkels alleen pinnen. "Maar in sommige sectoren zien we verschuivingen", zegt DNB. Een jaar geleden kon je bij 16 procent van de onderzochte parkeergelegenheden niet meer contant betalen, inmiddels is dit 25 procent. Ook bioscopen en apotheken accepteren minder vaak cash.

Bij bibliotheken zagen de onderzoekers dat het aantal kassa's waar ze alleen konden pinnen juist licht afnam. De metingen zijn verricht aan de hand van bordjes en stickers met teksten als 'pin-only' of 'pinnen, ja graag'.

Convenant Contant Geld

Winkeliersorganisaties spraken in 2022 onder andere met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations af zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten Convenant Contant Geld was nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk kwam te staan. DNB heeft ook extra onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Panteia. Dat gebeurde via een telefonische enquête onder bijna 1150 winkeliers en dienstverleners. Daaruit komt naar voren dat ondernemers die cash niet accepteren vooral wijzen op veiligheidsoverwegingen, zoals risico op een overval of inbraak.

De vraag is volgens DNB of winkeliers die nu contant geld accepteren, van plan zijn dat in de toekomst ook te doen. Het overgrote deel van de ondervraagde ondernemers verwacht van wel. Maar de centrale bank wijst erop dat goede communicatie over de betaalmogelijkheden ook erg belangrijk is. Daar laten ondernemers nog wel steken vallen, wijzen de cijfers uit.

Bij het genoemde convenant hebben brancheorganisaties hun leden namelijk opgeroepen om klanten al vooraf te informeren over de betaalopties, bijvoorbeeld door een sticker bij de ingang. Maar uit de metingen komt naar voren dat 37 procent van winkels met pin-only zich niet aan dit voorschrift houdt. Zij laten klanten pas bij de kassa weten dat contant betalen daar niet kan.

Meer uit Financieel

Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

11 minuten geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

1 uur geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

2 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan tweede jaarhelft

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

2 uur geleden
TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.

2 uur geleden
Energiebedrijven gedagvaard voor massaclaim over prijsverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.

3 uur geleden
De Volksbank formeel verder onder nieuwe naam ASN Bank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat vanaf dinsdag formeel verder onder de nieuwe merknaam ASN Bank. De staatsbank maakte in december al bekend dat afscheid wordt genomen van de dochtermerken SNS, RegioBank en BLG Wonen en dat het bedrijf dan doorgaat met de merknaam ASN Bank.

3 uur geleden