Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM wil accountantsbureau's kunnen aanspreken op controles

AFM wil accountantsbureau's kunnen aanspreken op controles

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil accountantsorganisaties juridisch kunnen aanspreken op de kwaliteit van hun controles. Dat is volgens de financiële waakhond nodig om het toezicht door de AFM gerichter en daarmee ook effectiever te laten zijn.

De AFM schrijft dat in een zogenoemde wetgevingsbrief aan het ministerie van Financiën. Daarin geeft de toezichthouder aan welke aanpassingen van regelgeving kunnen helpen de financiële markten eerlijker en transparanter te maken.

Uit uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van medio vorig jaar kwam naar voren dat de AFM accountantsorganisaties juist niet rechtstreeks juridisch kan aanspreken op de kwaliteit van hun werk. Die uitspraak bemoeilijkt volgens de AFM de controle op de sector.

Ernstige tekortkomingen

Door een wijziging in de wet zouden ernstige tekortkomingen in wettelijke controles, die in naam van de accountantsorganisatie zijn verricht, aan die organisatie kunnen worden toegerekend. Volgens de AFM is dat nodig omdat accountantsorganisaties een steeds prominentere rol in het systeem van de financiële markten innemen. "Door een duidelijke scheiding aan te brengen in de wettelijke verantwoordelijkheden van accountantsorganisaties voor het stelsel van kwaliteitsbeheersing en de kwaliteit van wettelijke controles, wordt het toezicht effectiever", aldus de AFM.

Verder pleit de AFM voor aanpassingen op de wetgeving voor controle op het zogeheten private leasen aan consumenten. Nu nog is het zo dat consumenten betrekkelijk eenvoudig een leaseovereenkomst kunnen afsluiten voor auto's, installaties en goederen, omdat wettelijke garanties ontbreken.

Meer uit Financieel

Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

17 minuten geleden
Boeren verlaten Brussel na uit de hand gelopen protest

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen aan de boeren is afgelopen, keren de eerste actievoerders terug naar huis.

25 minuten geleden
PostNL bij sterkste dalers op Damrak na teleurstellende resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Het aandeel sloot 4,7 procent lager na publicatie van de jaarcijfers. De post- en pakketbezorger waarschuwde begin dit jaar al dat er in 2023 minder pakketten zijn bezorgd dan verwacht en stelde toen de winstverwachting over dat jaar naar beneden bij.

26 minuten geleden
Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

DEN HAAG (ANP) - Woningbezitters met een laag- of middeninkomen maken aanzienlijk vaker gebruik van het Nationaal Warmtefonds om hun huis te verduurzamen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO, meldt de Rijksoverheid die het fonds beheert. Met een lening uit het warmtefonds kunnen mensen bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen of hun vloeren isoleren.

28 minuten geleden
Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

2 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

3 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

5 uur geleden