Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM vreest financiële problemen bij deel doe-het-zelfbeleggers

AFM vreest financiële problemen bij deel doe-het-zelfbeleggers

AMSTERDAM (ANP) - Door blijvend lage rentes beleggen meer Nederlanders op eigen houtje, maar een aanzienlijk deel van hen maakt daarbij niet de verstandigste keuzes. Daar kleven volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) risico's aan. Zo loopt een op de acht doe-het-zelfbeleggers financiële risico's doordat ze afhankelijk zijn van het vermogen dat ze hebben belegd, bijvoorbeeld voor hun pensioen.

Volgens de toezichthouder is het aantal beleggende particulieren in Nederland in twee jaar tijd gestegen van 1,4 miljoen naar 1,9 miljoen. De meeste van hen, ruim 1 miljoen, doen dit volledig zelfstandig en dus zonder professioneel advies.

Maar bij 32 procent zou enig advies mogelijk wel beter zijn, want hun beleggingsgedrag is verre van optimaal. Zo spreiden ze volgens de AFM hun geld te weinig over verschillende soorten beleggingen, regio's of bedrijfstakken.

Onnodig veel handelen

Een andere vorm van "sub-optimaal beleggen", zoals AFM het noemt, is te vaak checken hoe je beleggingen presteren. Dat kan tot onnodig veel handelen leiden, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Van de ondervraagde particuliere beleggers gaf 31 procent aan dagelijks naar de eigen beleggingen te kijken.

Ruim een derde van de doe-het-zelfbeleggers belegt met geld dat ze nog nodig denken te hebben, bijvoorbeeld als reserve voor de vervanging van een kapotte wasmachine of juist als oudedagsvoorziening. Bij 12 procent valt die afhankelijkheid van het vermogen samen met onverstandig handelsgedrag. Dat maakt hen kwetsbaar voor financiële problemen.

Beleggingsapps

De AFM heeft nog niet gekeken naar de oorzaken achter risicovol gedrag van deze particuliere beleggers. Maar de toezichthouder houdt er rekening mee dat beleggingsapps daarin een rol kunnen spelen. De komende tijd onderzoekt de AFM daarom op welke manier deze handelsplatforms het handelsgedrag beïnvloeden.

Het onderzoek naar doe-het-zelfbeleggen komt op het moment dat de AEX rond een nieuwe recordstand koerst. De AFM maakt zich daarbij zorgen over tekenen van oververhitting op de aandelenmarkten, mede aangejaagd door lage rentes. Sparen levert amper iets op, waardoor veel geld naar aandelen gaat. Als het sentiment op de beurzen ineens omslaat kan dit voor scherpe dalingen zorgen. Hetzelfde geldt voor de ogenschijnlijk almaar stijgende prijzen op de huizenmarkt.

AFM-voorzitter Laura van Geest wijst erop dat de Nederlandse economie in het verleden relatief gevoelig was voor zulke schokken. "Ik heb dan bijna het beeld van La Palma voor me. Je zit tegen een vulkaan aan, er is gerommel en je hoopt dat het niet tot een uitbarsting komt", zei ze.

Meer uit Financieel

Koers Tesla verder omlaag terwijl details reorganisatie vrijkomen

NEW YORK (ANP) - Tesla heeft zijn beurskoers op Wall Street woensdag verder zien slinken, terwijl er meer details naar buiten kwamen van de grote reorganisatie bij het Amerikaanse autoconcern. Beleggers zetten het aandeel dik 1 procent lager. De fabrikant van elektrische auto's verloor de afgelopen twee dagen al ruim 8 procent aan beurswaarde, nadat Tesla had aangekondigd wereldwijd ruim 10 procent van de banen te willen schrappen.

52 minuten geleden
Vliegvelden moeten mogelijk krimpen na stikstofvonnissen

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse overheid moet van de rechter "passende maatregelen" nemen tegen overmatige stikstofuitstoot van Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. "Dat betekent krimpen", maakt voorzitter Alfred Blokhuizen van actiegroep SchipholWatch op uit nieuwe vonnissen van de rechtbank Gelderland die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben.

57 minuten geleden
Socials mogen gebruikers niet dwingen zich te laten volgen

DEN HAAG (ANP) - Sociale mediabedrijven, zoals Facebook en Instagram, mogen hun gebruikers niet dwingen zich te laten volgen op internet in ruil voor toegang tot die platforms. Dat stellen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere privacytoezichthouders in Europa, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

1 uur geleden
Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

4 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

5 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

5 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

6 uur geleden