Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM-topvrouw Van Geest tempert verwachtingen crypto-wetgeving

AFM-topvrouw Van Geest tempert verwachtingen crypto-wetgeving

DEN HAAG (ANP) - De opmars van cryptomunten zoals de bitcoin blijft een bron van zorg voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En de wetgeving die er over enkele jaren moet zijn, neemt die zorgen nog niet weg, waarschuwt topvrouw Laura van Geest van de toezichthouder in gesprek met de Tweede Kamer. Het gaat om een "eerste, voorzichtige stap" en wetgeving "zou ten onrechte de indruk kunnen wekken" dat cryptomunten normale financiële producten zijn.

Cryptomunten zijn geen munten, benadrukte Van Geest woensdag nog eens tegenover Kamerleden. "Het zijn fenomenen die niet onder toezicht staan en die erg volatiel zijn en kwetsbaar zijn voor oplichting en allerlei ongelukken", aldus de toezichthouder. Ze vergelijkt de cryptomarkt met een gokhal. Daar mogen mensen ook vrij heen, "maar dan moeten ze ook wel doorhebben dat het echt een riskante exercitie is".

Vanaf 2024 moet een Europese verordening (MiCA) zorgen voor betere bescherming van consumenten die investeren in cryptomunten. Maar Van Geest "wil wel aan verwachtingsmanagement doen": niet alle risico's worden weggenomen. Zo is er "minder regelgeving dan je misschien zou wensen" en blijft cryptogeld "minder gereguleerd dan andere producten". Dat beperkt ook de AFM als toezichthouder, zegt Van Geest.

De autoriteit waarschuwt al jaren voor de risico's van cryptomunten, waarvan de waarde vooral gebaseerd is op speculaties. Veel cryptomunten verloren recent fors aan waarde, maar ze blijven populair. Van Geest praatte de Kamer bij over de financiële stabiliteit in Nederland en noemde het belangrijk te waarschuwen voor "potentiële ellende" met cryptomunten.

Meer uit Politiek

Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

2 uur geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

2 uur geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

3 uur geleden
Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

4 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

15 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

16 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

17 uur geleden