Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM: pas op voor problemen door coulance van bank

AFM: pas op voor problemen door coulance van bank

AMSTERDAM (AFN) - Tijdelijke oplossingen die banken wegens de coronacrisis aan klanten bieden, moeten in een later stadium geen problemen opleveren. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een toelichting op haar jaarverslag. De toezichthouder kijkt daarom extra scherp naar de coulance door kredietverstrekkers en of deze op een verantwoorde wijze wordt verschaft.

De AFM is erg positief over initiatieven van banken en andere financiële dienstverleners om klanten enige verlichting te bieden. De coronapandemie zorgt bij veel zzp'ers en kleine zelfstandigen immers voor slinkende of zelfs volledig weggevallen inkomsten. Maar daarbij is wel een vinger aan de pols nodig.

"De AFM ziet erop toe dat dit op een verantwoorde manier gebeurt, zodat oplossingen voor vandaag geen problemen van later worden", zegt bestuursvoorzitter Laura van Geest, die onlangs aantrad als hoofd van de toezichthouder. "De zorgplicht blijft onverminderd belangrijk, het klantbelang mag niet uit het oog worden verloren."

Oplichtingspraktijken

Als mogelijk voorbeeld van onverantwoorde hulp, noemt Van Geest uitstel van betalingen op een hypotheek met lage rente. Wanneer die uitgestelde aflossingen bijvoorbeeld door de bank in een persoonlijke lening worden omgezet met een veel hoger rentetarief, zijn klanten daar niet mee geholpen. Daarnaast moeten banken ondanks de crisissfeer niet toegeven aan de druk om particulieren geld te lenen dat ze helemaal niet kunnen terugbetalen.

Om diezelfde reden probeert de financiële waakhond onbetrouwbare kredietverstrekkers zo goed als mogelijk te weren. In het verleden bleken malafide partijen vaker toe te slaan in crisissituaties. En consumenten in nood hapten daarbij vaker toe. Daarom houdt de AFM advertenties voor consumentenleningen extra goed in het vizier. Op de website publiceert de waakhond voorbeelden van oplichtingspraktijken.

Vooralsnog zijn er geen harde aanwijzingen dat de risico's op leningen onverantwoord hard toenemen of dat woekeraars actiever de markt op gaan. "We zitten nog maar drie weken in de coronacrisis, dus het is niet zo dat we bergen aan informatie daarover hebben", legt Van Geest uit. Zo leest ze in de media juist ook over voorbeelden waarbij banken goed meedenken met particuliere klanten.

Meer uit Financieel

Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

1 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

2 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

2 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

2 uur geleden
Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. "Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei", zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

3 uur geleden
400 van de 450 overgebleven medewerkers Nedcar ook weg

BORN (ANP) - Zo'n 400 van de overgebleven 450 medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar hebben ontslag aangezegd gekregen. Er is voor hen geen werk meer. De vakbonden waren woensdag in de voormalige autofabriek om met de mensen te praten en hun vragen te beantwoorden. Dat zei bestuurder Ed Leunissen van CNV na berichtgeving in Dagblad de Limburger over de ontslagen.

3 uur geleden
Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa

LEIDEN (ANP) - De eerste worstjes met gecultiveerd varkensvlees die mensen in de Europese Unie mochten proeven, zijn in de smaak gevallen. Het vlees had "absoluut de textuur van een kwalitatief worstje", zei chef-kok Ron Blaauw, die in een driekoppig panel zat van personen die het worstje van Meatable mochten proeven. Prins Constantijn van Oranje zei dat het stuk vlees uit het laboratorium duidelijk "geen substituut was". "Hier zit waarschijnlijk meer vlees in dan in een gemiddelde worst in Engeland", merkte de speciaal gezant van start-uporganisatie Techleap op.

4 uur geleden