Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM kraakt kabinetsvoorstel voor belastingen op spaargeld

AFM kraakt kabinetsvoorstel voor belastingen op spaargeld

AMSTERDAM (ANP) - Hervormingsplannen van het kabinet voor de belasting op spaargeld en beleggingen kunnen Nederlanders aanzetten tot het nemen van "onaanvaardbare" risico's. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een brief aan het ministerie van Financiën.

Nu gaat de fiscus bij het heffen van belasting over spaargeld er nog automatisch van uit dat een deel van dat vermogen uit beleggingen bestaat. Daarbij hanteert de belastingdienst een fictief rendement van beleggingen, dat vervolgens met een bepaald percentage wordt belast. Die methode is al tijden onderwerp van veel kritiek. In het nieuwe voorstel wordt daarom straks gerekend met de werkelijke verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden.

De AFM is echter kritisch over de methode waarmee de fiscus belasting wil heffen over het gedeelte van het vermogen van Nederlanders dat daadwerkelijk wordt belegd. Nog altijd wordt daarbij gebruikgemaakt van een fictief rendement, terwijl de manier waarop particulieren hun geld beleggen sterk kan afwijken van het gemiddelde. De AFM vreest dat deze beleggers geneigd zijn grote risico's te nemen, om belastingtechnisch toch geen geld te hoeven toeleggen. Zo steken ze hun geld mogelijk ook in producten waarop de AFM geen toezicht houdt, waarschuwt de marktwaakhond.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder SoftBank zakt op afwachtende Japanse beurs

TOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.

22 minuten geleden
Vertrouwen ondernemers industrie neemt verder af in mei

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

30 minuten geleden
Afzetprijzen industrie dalen voor het eerst in twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april 2,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is daarmee voor het eerst in ruim twee jaar dat de prijzen zijn gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart waren de prijzen nog 1,9 procent hoger dan een jaar eerder en in februari lagen de prijzen dik 8 procent hoger. Sinds juli 2022 liet de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

32 minuten geleden
Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

1 uur geleden
FNV: weer staking bij verffabriek PPG in Tiel, dit keer 4 dagen

TIEL (ANP) - Personeel van verffabrikant PPG in Tiel legt vanaf dinsdag vier dagen het werk neer. Het is daarmee voor de tweede keer dat in die fabriek gestaakt wordt, na ook al eerdere stakingen in onder meer Amsterdam en Uithoorn. De staking wordt aangekondigd door FNV, waarmee de vakbond de cao-eis voor een hoger salaris extra kracht bij wil zetten.

1 uur geleden
Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

4 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

13 uur geleden