Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM: helft van huishoudens kan beleggen, maar doet dat niet

AFM: helft van huishoudens kan beleggen, maar doet dat niet

AMSTERDAM (ANP) - Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voldoende spaargeld om te beleggen, maar doet dat niet. Beleggen kan evenwel honderden euro's per jaar meer opleveren dan sparen, aldus de toezichthouder, zeker nu de rentes op spaargeld nog altijd zeer laag zijn.

In totaal belegt zo'n kwart van de huishoudens, wat lager is dan in andere Europese landen. De toezichthouder denkt dat dit mogelijk komt omdat Nederlanders via hun pensioen al vermogen opbouwen terwijl dat in andere landen niet vanzelfsprekend is.

De AFM keek naar de 5 miljoen niet-beleggende huishoudens in Nederland en merkte op dat 3,1 miljoen daarvan, na aftrek van een buffer om bijvoorbeeld het kapotgaan van een wasmachine op te vangen, gemiddeld zo'n 20.000 euro beschikbaar hadden om te kunnen beleggen. Dat leverde in een reeks simulaties in driekwart van de gevallen meer op dan sparen. Hoeveel precies is afhankelijk van de keuzes waarin te beleggen.

Tegelijkertijd ziet de AFM dat één op de tien huishoudens die wel beleggen geen of onvoldoende buffer heeft voor onvoorziene uitgaven.

Meer uit Financieel

Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegetarische producten

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft het gebruik van vleesnamen op het etiket van vegetarische producten verboden. Zo mag de term 'steak' alleen worden gebruikt voor vleesproducten. Andere termen die niet meer mogen worden gebruikt voor vleesvrije producten zijn onder meer schnitzel, ham, filet en entrecote.

6 minuten geleden
Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4 procent

AMSTERDAM (ANP) - Vesteda kiest dit jaar voor een vrijwillige beperking van de huurverhoging en verhoogt op 1 juli de huren met maximaal 4 procent, meldt de grote woningbelegger en -verhuurder. Het demissionaire kabinet werkt ondertussen aan een wetswijziging voor een maximale huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije huursector.

54 minuten geleden
Toeristenbelasting stijgt in 2024, Amsterdam blijft het duurst

HEYTHUYSEN (ANP) - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,34 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dat is dik 8 procent meer dan in 2023, meldt Bungalowparkoverzicht.nl in een jaarlijks onderzoek naar de belasting. De verschillen per gemeente zijn groot. Zo heeft Amsterdam opnieuw de hoogste toeristenbelasting van 16,76 euro per persoon per nacht.

2 uur geleden
BKR ziet aantal mensen met schulden en achterstanden verder dalen

TIEL (ANP) - Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is vorig jaar verder gedaald, van minder dan 439.000 eind 2022 naar ruim 413.000. Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) daalt ook het aantal Nederlanders met een lening.

2 uur geleden
Gasbedrijf Woodside ziet lng-vraag 50 procent stijgen in 10 jaar

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zal de komende tien jaar met 50 procent stijgen. Dat verwacht de grote Australische gasproducent Woodside Energy. Volgens Woodside-topvrouw Meg O'Neill zal met name in opkomende economieën in Azië de vraag naar lng sterk toenemen.

2 uur geleden
Rusland gaat export benzine zes maanden verbieden

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland gaat vanaf 1 maart zes maanden lang de export van benzine verbieden omdat het land te maken heeft met een toenemende binnenlandse vraag van bijvoorbeeld boeren en omdat er onderhoudswerkzaamheden aan olieraffinaderijen staan gepland. Dat meldde een woordvoerder van vicepremier Alexander Novak. Rusland levert veel benzine aan landen in onder meer Afrika.

3 uur geleden
Puma ziet komst grote sportevenementen als aanjager vraag sneakers

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse sportmerk Puma verwacht dat de vraag naar sneakers in de loop van dit jaar aantrekt, in aanloop naar de grote sportevenementen zoals het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Parijs. De komende maanden blijft de vraag echter nog wel zwak.

4 uur geleden