Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghanistan weer opgeschrikt door bloedige aanslag op bus

Afghanistan weer opgeschrikt door bloedige aanslag op bus

KABUL (ANP/RTR/AFP/DPA) - Afghanistan is weer opgeschrikt door een bloedige aanslag op een bus. Er vielen zeker elf doden toen een explosief afging dat bij de weg lag in de provincie Badghis. Extremisten hebben de laatste tijd meerdere aanslagen gepleegd op het openbaar vervoer. Daarmee zaaien ze angst terwijl de laatste buitenlandse militairen het land verlaten.

De verantwoordelijkheid voor de laatste aanslag is nog niet opgeëist, maar de gouverneur van de provincie gaf de Taliban de schuld. Terreurorganisatie Islamitische Staat is ook actief in het land en heeft recente bomaanslagen opgeëist op bussen in hoofdstad Kabul. De politie heeft mensen daar opgeroepen waakzaam te zijn als ze de bus nemen, maar volgens veiligheidsfunctionarissen zijn dergelijke aanslagen nauwelijks te stoppen.

Inwoners van Kabul maken zich grote zorgen over die nieuwe werkwijze van de extremisten. "Onze scholen, gebedshuizen, onderwijscentra en trouwhallen zijn in het verleden allemaal aangevallen door Daesh (IS). En nu gaan ze voor de bussen", zei een winkelier na een recente aanslag. "We zijn nergens veilig. We zijn de kwetsbare, makkelijke doelwitten die overal aanwezig zijn."

De Afghaanse regering en de Taliban onderhandelen formeel over vrede, maar het geweld leek de afgelopen weken alleen maar toe te nemen. Zo ging in de nacht van zaterdag op zondag een autobom af bij een politiehoofdkwartier in de noordelijke provincie Faryab. Daarna braken zware gevechten uit in het gebied. Er wordt volgens een lokale functionaris gevreesd voor tientallen doden.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

21 minuten geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

59 minuten geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

2 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

3 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

4 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

6 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

9 uur geleden