Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghanistan weer opgeschrikt door bloedige aanslag op bus

Afghanistan weer opgeschrikt door bloedige aanslag op bus

KABUL (ANP/RTR/AFP/DPA) - Afghanistan is weer opgeschrikt door een bloedige aanslag op een bus. Er vielen zeker elf doden toen een explosief afging dat bij de weg lag in de provincie Badghis. Extremisten hebben de laatste tijd meerdere aanslagen gepleegd op het openbaar vervoer. Daarmee zaaien ze angst terwijl de laatste buitenlandse militairen het land verlaten.

De verantwoordelijkheid voor de laatste aanslag is nog niet opgeëist, maar de gouverneur van de provincie gaf de Taliban de schuld. Terreurorganisatie Islamitische Staat is ook actief in het land en heeft recente bomaanslagen opgeëist op bussen in hoofdstad Kabul. De politie heeft mensen daar opgeroepen waakzaam te zijn als ze de bus nemen, maar volgens veiligheidsfunctionarissen zijn dergelijke aanslagen nauwelijks te stoppen.

Inwoners van Kabul maken zich grote zorgen over die nieuwe werkwijze van de extremisten. "Onze scholen, gebedshuizen, onderwijscentra en trouwhallen zijn in het verleden allemaal aangevallen door Daesh (IS). En nu gaan ze voor de bussen", zei een winkelier na een recente aanslag. "We zijn nergens veilig. We zijn de kwetsbare, makkelijke doelwitten die overal aanwezig zijn."

De Afghaanse regering en de Taliban onderhandelen formeel over vrede, maar het geweld leek de afgelopen weken alleen maar toe te nemen. Zo ging in de nacht van zaterdag op zondag een autobom af bij een politiehoofdkwartier in de noordelijke provincie Faryab. Daarna braken zware gevechten uit in het gebied. Er wordt volgens een lokale functionaris gevreesd voor tientallen doden.

Meer uit Buitenland

SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

1 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

1 uur geleden
Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

4 uur geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

7 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

9 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

11 uur geleden