
Afghanistan hervat omstreden vrijlating Talibanleden
KABUL (ANP/RTR/AFP) - De Afghaanse regering heeft begin deze week zo'n tweehonderd gevangen Talibanleden vrijgelaten. De extremistische opstandelingen lieten op hun beurt zes leden van de elitetroepen van de Afghaanse strijdkrachten gaan.
De regering liet de afgelopen tijd ook al duizenden Taliban vrij om vredesoverleg mogelijk te maken. De opstandelingen spraken in februari met de Verenigde Staten af dat zo'n 5000 opgepakte rebellen zouden worden vrijgelaten. Pas daarna willen ze met de Afghaanse regering praten over vrede in het door conflict verscheurde land.
De gevangenen die nu zijn vrijgelaten, behoren tot de laatste 320 Taliban die nog op vrije voeten moeten komen. Dat ligt ook buiten Afghanistan gevoelig omdat het gaat om opstandelingen die worden verdacht van betrokkenheid bij bloedige aanslagen of andere ernstige misdrijven.
Bezwaar
Zo hebben onder meer Australië en Frankrijk bezwaar gemaakt tegen de vrijlating van sommige geharde extremisten. Het zou gaan om mensen die een rol speelden bij de dood van Australiërs en Fransen. Het is onduidelijk of die protesten iets hebben uitgehaald.
Er worden woensdag naar verwachting nog meer Taliban vrijgelaten. "We willen de gevangenenruil afronden, omdat we het vredesproces zo snel mogelijk willen starten", zegt een hoge functionaris, die anoniem wilde blijven.
Het begin van het langverwachte vredesoverleg lijkt daarmee in zicht te zijn. De regering zou alvast een "technisch team" naar golfstaat Qatar hebben gestuurd om voorbereidingen te treffen voor de onderhandelingen met de Taliban. De onderhandelaars stappen naar verwachting donderdag op het vliegtuig.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."
1 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.
6 uur geledenKHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.
7 uur geledenZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.
7 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.
8 uur geledenTRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.
8 uur geledenKAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.
8 uur geleden