Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghanistan-gezant VS stapt op

Afghanistan-gezant VS stapt op

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Afghanistan-gezant Zalmay Khalilzad stapt op. De 70-jarige diplomaat maakte zijn vertrek bekend op de zender al-Jazeera, wat kort daarna werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Hij wordt opgevolgd door zijn rechterhand Thomas West, die volgens Amerikaanse media recent gesprekken met de Taliban in Qatar heeft gevoerd.

Khalilzad liet eerder onvrede doorschemeren over de gang van zaken rond Afghanistan, maar is volgens Amerikaanse overheidsbronnen van persbureau Reuters zelf het gezicht van diplomatiek falen van de Amerikanen in Afghanistan.

Hij zei ruim een maand geleden dat een deal met de Taliban was mislukt, nadat president Ashraf Ghani in augustus zijn land was ontvlucht. De daaropvolgende intocht van de fundamentalisten in Kabul leidde tot een chaotische evacuatie van westerse burgers, die volgens Khalilzad had kunnen worden voorkomen.

De drie jaar geleden aangetreden gezant zei destijds tegen de Financial Times dat de Taliban de hoofdstad nog niet zouden binnentrekken, maar dat de VS uiteindelijk geen verantwoordelijkheid wilden nemen voor de veiligheid van Kabul. Hij leidde eerder de gesprekken met de Taliban in Qatar, waarin de regering-Trump afsprak dat het Amerikaanse leger al in mei van dit jaar zou zijn teruggetrokken. President Biden stelde het vertrek uit tot het najaar.

Ondertussen lijkt de westerse invloed in Afghanistan af te nemen. Rusland houdt woensdag gesprekken met de Taliban, China en Pakistan. De VS lieten maandag weten om "logistieke redenen" niet aanwezig te zijn, maar bij vervolgoverleg mogelijk wel.

Meer uit Buitenland

Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

19 minuten geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

1 uur geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

2 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

3 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst is volgens nieuwszender Al Jazeera ook in Qatar neergestreken.

4 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

5 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

5 uur geleden