
Afghanistan begint met vrijlating leden Taliban
KABUL (ANP/DPA) - De Afghaanse regering is na een maand tegenstribbelen begonnen met de vrijlating van leden van de Taliban. Honderd Taliban zijn volgens een regeringswoordvoerder uit een gevangenis ten noorden van de hoofdstad Kabul vrijgelaten. Er zijn geen prominenten van de extremistische beweging bij.
De Taliban hadden in gesprekken met de regering geëist dat zeker vijftien belangrijke Taliban als eersten op vrije voeten moesten komen.
De Verenigde Staten en de Taliban hebben eind februari samen een akkoord getekend dat geleidelijk een einde moet maken aan de bloedige strijd. Daarin stond dat er voor 10 maart 5000 Taliban zouden worden vrijgelaten. Dat zou een eerste stap worden op weg naar een bestand en vredesgesprekken. Maar de regering in Kabul voelde niets voor de vrijlating van duizenden Taliban tegelijk. Recent is voor het eerst een officiële delegatie van de Taliban in Kabul geweest. Maar de gesprekken hebben voor zover bekend niets concreets opgeleverd en de Talibandelegatie vertrok weer.
Langste oorlog
Voor de VS is de bijna twintig jaar voortslepende strijd de langste oorlog ooit. De regering wil er een punt achter zetten en hoopt dat de soennitische extremisten van de Taliban dat ook willen.
De Taliban bestaan voornamelijk uit leden van de bevolkingsgroep van de Pathanen uit het oosten en zuiden van het land. Die voerden in het grootste deel van Afghanistan een schrikbewind van 1996 tot de Amerikaanse invasie in 2001. De VS vielen Afghanistan binnen omdat de Taliban onderdak boden aan de terrorist Osama bin Laden (1957-2011) en andere leden van diens terreurnetwerk al-Qaeda.
Meer uit Buitenland
OSLO (ANP) - Ook de Verenigde Staten vinden nu dat er een staakt-het-vuren moet komen voor het overleg over het beëindigen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne verder kan, zeggen Noord-Europese leiders. Bovendien zouden de VS volgens hen bereid zijn tot sancties als Moskou niet instemt met een staakt-het-vuren. Oekraïne zegt al langer dat er pas te onderhandelen valt als Rusland akkoord gaat met het Amerikaanse plan voor een dertigdaags bestand.
8 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Mike Huckabee, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, meldt dat er een nieuw mechanisme komt om humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. Israël, dat al ruim twee maanden alle noodhulp blokkeert, zal geen rol spelen bij de leveringen, maar wel bij de veiligheid in het gebied. Ook Hamas zou buiten de regeling worden gehouden.
11 minuten geledenMOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
2 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
7 uur geleden