Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse VN-missie: draai verbod op vrouwelijk personeel terug

Afghaanse VN-missie: draai verbod op vrouwelijk personeel terug

KABUL (ANP/RTR) - Het hoofd van de VN-missie UNAMA in Afghanistan, Ramiz Alakbarov, heeft de minister van Economie van de Taliban, Mohammed Hanif, tijdens een ontmoeting opgeroepen om het verbod op vrouwelijk personeel bij niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) terug te draaien. "Miljoenen Afghanen hebben humanitaire hulp nodig en het is essentieel dat er geen belemmeringen zijn", heeft de minister volgens een verklaring die UNAMA maandag publiceerde, gezegd.

Het ministerie van Hanif heeft zaterdag alle ngo's bevolen om tot nader orde geen vrouwelijk personeel in te zetten. De fundamentalistische Taliban-regering heeft zaterdag gedreigd de vergunningen in te trekken van ngo's die zich niet aan de nieuwe regels houden. Sommige vrouwelijke werknemers volgen de strikte interpretatie van de islamitische kledingvoorschriften niet, is de motivatie. Er zouden veel klachten over zijn binnengekomen. In Afghanistan zijn meer dan 180 binnenlandse en internationale ngo's actief.

Meerdere buitenlandse hulporganisaties, waaronder Save the Children, hebben zondag aangekondigd hun werk in Afghanistan op te schorten vanwege het verbod.

Topambtenaren van de Verenigde Naties en tientallen in Afghanistan actieve niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) zijn zondag bijeengekomen om de ban te bespreken. Tijdens de bijeenkomst werd nog geen besluit genomen over de vraag of alle ngo's hun werkzaamheden moeten staken. Volgen Alakbarov zullen hier nog meer discussies over worden gevoerd.

Meer uit Buitenland

Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

45 minuten geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

2 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

2 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

5 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

12 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

13 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

13 uur geleden