Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse regering laat weer talibanstrijders vrij

Afghaanse regering laat weer talibanstrijders vrij

KABUL (ANP/DPA) - De Afghaanse regering heeft zaterdag nog eens honderd talibangevangenen vrijgelaten. Dat deelde de Nationale Veiligheidsraad zondag mee.

Ze hebben zich verplicht niet langer deel te nemen aan gevechten. Talibanleden werden vrijgelaten afhankelijk van hun gezondheid, leeftijd en resterende gevangenisstraf.

Sinds woensdag heeft de regering in totaal driehonderd talibanstrijders vrijgelaten. Volgens een woordvoerder zou zondag nog een andere groep moeten volgen. Het exacte aantal was nog onduidelijk.

Vredesonderhandelingen

De uitwisseling van gevangenen was opgenomen in een door de Verenigde Staten ondertekende overeenkomst met de taliban op 29 februari in Doha als voorwaarde voor Afghaanse vredesonderhandelingen.

De regering van Kabul was er niet bij betrokken omdat de taliban had geweigerd rechtstreeks met hen te spreken. Er moeten maximaal 5000 talibangedetineerden vrijkomen in ruil voor 1000 gevangenen die de militante islamistische groepering vasthoudt.

Voortslepende strijd

Er is al weken een dispuut over de uitruil. President Aschraf Ghani had enkele weken geleden bevolen om niet alle strijders tegelijk vrij te laten.

Voor de VS is de bijna twintig jaar voortslepende strijd de langste oorlog ooit. De regering wil er een punt achter zetten en hoopt dat de soennitische extremisten van de taliban dat ook willen. De VS vielen Afghanistan binnen omdat de taliban onderdak boden aan de terrorist Osama bin Laden (1957-2011) en andere leden van diens terreurnetwerk al-Qaeda.

Meer uit Buitenland

Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

1 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

3 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

5 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

5 uur geleden
Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

PALM BEACH (ANP/RTR) - Viktor Orbán, die met zijn land onlangs voor een half jaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, had donderdag een ontmoeting met Donald Trump. De Hongaarse premier en de Amerikaanse presidentskandidaat bespraken de "mogelijkheden voor vrede" in Oekraïne, laat Orbán weten via X.

7 uur geleden
Biden kondigt Zelensky aan als 'president Poetin'

N i e u w bericht, meer quotes in 2e en 3e en achtergrond in 4e alinea

10 uur geleden