Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse president wil gevangenenruil met Taliban versnellen

Afghaanse president wil gevangenenruil met Taliban versnellen

KABUL (ANP/DPA) - De Afghaanse regering wil de uitwisseling van gevangenen met de militant-islamitische Taliban verder versnellen. "Mijn collega's en ik hebben het besluit genomen om binnen zeer korte tijd nog eens 2000 gevangenen vrij te laten", zei president Ashraf Ghani donderdag tijdens een online-evenement dat door de Amerikaanse denktank Atlantic Council was georganiseerd. "We zullen de datum binnenkort bekendmaken."

Na wekenlange militaire spanningen hadden de regering en de Taliban zich maandag opnieuw bereid getoond om geplande vredesbesprekingen te voeren. De regeringswoordvoerder sprak donderdag in Kabul voor het eerst over een onofficieel staakt-het-vuren. President Ghani benadrukte echter dat er elke dag tussen de zestig en zeventig aanvallen door islamisten worden gepleegd en dat er elke dag gemiddeld dertig doden vallen.

Een drie dagen durend staakt-het-vuren tussen de regering en de Taliban aan het einde van de ramadan zorgde voor tekenen van ontspanning nadat het conflict dreigde te escaleren. Ook de vastgelopen ruil van gevangenen kwam weer op gang. Volgens haar eigen verklaringen heeft de regering tot nu toe 3000 gevangenen vrijgelaten, de Taliban vijfhonderd.

De gevangenenruil maakt deel uit van de overeenkomst tussen de VS en de Taliban, die beide partijen eind februari in Doha hebben ondertekend. De overeenkomst voorziet in een terugtrekking van de internationale troepen die in het land verblijven en is bedoeld om de weg te effenen voor vredesbesprekingen in het land. Zo'n 5000 Taliban zouden moeten worden vrijgelaten in ruil voor duizend soldaten. De Afghaanse regering was niet betrokken bij de deal, wat tot spanningen leidde.

Meer uit Buitenland

Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

5 minuten geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

1 uur geleden
Frankrijk begint met grootschalige vaccinatiecampagne voor eenden

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is begonnen met een grootschalige campagne om eenden te vaccineren tegen de vogelgriep. De autoriteiten willen zo voorkomen dat de vogels massaal gedood moeten worden op pluimveebedrijven bij een nieuwe uitbraak van het besmettelijke virus.

2 uur geleden
Echtpaar met hond gedood door beer in natuurpark Alberta

CALGARY (ANP) - Een echtpaar en hun hond zijn in een natuurpark in de Canadese provincie Alberta gedood door een grizzlybeer. Canadese media meldden in het weekeinde dat er een noodoproep was verzonden, maar hulpverleners konden als gevolg van slechte weersomstandigheden alleen te voet naar de plek waar de oproep vandaan kwam. Toen die er zaterdag na vele uren later aankwamen, vonden ze de slachtoffers.

2 uur geleden
Oekraïne zegt keuze Slowaakse kiezer te respecteren na winst Fico

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de "keuze respecteert" van kiezers in Slowakije. Daar zijn de parlementsverkiezingen dit weekend gewonnen door de partij van oud-premier Robert Fico, die zich heeft uitgesproken tegen militaire steun voor het buurland.

3 uur geleden
Tientallen gewonden bij brand in politiehoofdkwartier Egypte

ISMAILIA (ANP) - Bij een grote brand in een politiehoofdkwartier in de Egyptische stad Ismailia zijn naar schatting rond de veertig gewonden gevallen. Het pand van het 'Directoraat Veiligheid' lijkt volkomen uitgebrand afgaande op beelden gemaakt bij het nablussen. De oorzaak van de brand die bijna 2,5 uur duurde, is niet bekend.

4 uur geleden