Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse president heeft land verlaten

Afghaanse president heeft land verlaten

KABUL (ANP/RTR) - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn land verlaten samen met zijn belangrijkste medewerkers, heeft een topfunctionaris bevestigd. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters dat hij naar buurland Tadzjikistan is gegaan. De Taliban lieten weten dat er geen overgangsregering komt. De islamitische beweging die de hoofdstad Kabul is binnengetrokken verwacht een complete machtsoverdracht.

"De voormalige Afghaanse president heeft het land verlaten", zei de invloedrijke politicus Abdullah Abdullah, die het vredesproces in zijn land in goede banen probeerde te leiden, in een video op zijn Facebookpagina. "God zal hem verantwoordelijk houden", zei hij erbij. Het kantoor van Ghani wil om veiligheidsredenen niets kwijt over de bewegingen van de president. De Taliban, die op het punt staan de hoofdstad Kabul onder controle te krijgen, checken naar eigen zeggen "of Ghani Kabul heeft verlaten of niet".

Eerder op de dag zeiden ingewijden dat Ghani binnen enkele uren zou aftreden, maar dat is nog niet officieel gebeurd. Volgens defensieminister Bismillah Mohammadi heeft de president het mandaat om de crisis op te lossen, overgedragen aan politieke leiders. Binnen de regering wordt gezegd dat er een vreedzame machtsoverdracht komt en Kabul niet wordt aangevallen. Daarbij werd gedacht aan een overgangsregering, een optie die de Taliban dus uitsluiten.

Maandag reist een Afghaans onderhandelingsteam naar Qatar voor gesprekken met de Taliban over de overdracht. Daarbij zouden ook Amerikaanse vertegenwoordigers aanschuiven.

Meer uit Buitenland

Bosbrand in oosten Spanje nog niet onder controle

CASTELLÓN DE LA PLANA (ANP) - De eerste bosbrand van het seizoen in Spanje woedt sinds donderdag circa 60 kilometer ten noorden van Valencia in het dunbevolkte grensgebied van de provincies Castellón en Teruel. Er zijn inmiddels 4000 hectare afgebrand volgens plaatselijke media. Circa 1500 mensen zijn uit voorzorg uit de streek geëvacueerd.

1 uur geleden
Doden en veel schade door tornado en stormen in Mississippi

JACKSON (ANP) - In de Amerikaanse staat Mississippi zijn meer dan twintig doden gevallen door een tornado. De meeste doden vielen volgens Amerikaanse media in het dorp Rolling Fork, ruim honderd kilometer ten noordwesten van Mississippi's hoofdstad Jackson.

1 uur geleden
Kiev: 'slagen erin situatie rond Bachmoet te stabiliseren'

BACHMOET (ANP/AFP) - Nadat eerder op zaterdag de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet "grotendeels tot stilstand is gekomen", zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Valery Zaluzhny dat zijn troepen "erin slagen om de situatie te stabiliseren".

1 uur geleden
Britse regering wil migranten uit hotels verhuizen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is volgens SkyNews van plan asielzoekers die in hotels zijn opgevangen, te verhuizen naar onder meer militaire bases of naar veerboten die niet meer varen. Het verhuisplan zou binnen enkele weken worden geopenbaard. De regering ziet naar verluidt niets in de opvang in vakantiedorpen of studentenonderkomens.

3 uur geleden
VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

8 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

13 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

13 uur geleden