Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse president heeft land verlaten

Afghaanse president heeft land verlaten

KABUL (ANP/RTR) - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn land verlaten samen met zijn belangrijkste medewerkers, heeft een topfunctionaris bevestigd. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters dat hij naar buurland Tadzjikistan is gegaan. De Taliban lieten weten dat er geen overgangsregering komt. De islamitische beweging die de hoofdstad Kabul is binnengetrokken verwacht een complete machtsoverdracht.

"De voormalige Afghaanse president heeft het land verlaten", zei de invloedrijke politicus Abdullah Abdullah, die het vredesproces in zijn land in goede banen probeerde te leiden, in een video op zijn Facebookpagina. "God zal hem verantwoordelijk houden", zei hij erbij. Het kantoor van Ghani wil om veiligheidsredenen niets kwijt over de bewegingen van de president. De Taliban, die op het punt staan de hoofdstad Kabul onder controle te krijgen, checken naar eigen zeggen "of Ghani Kabul heeft verlaten of niet".

Eerder op de dag zeiden ingewijden dat Ghani binnen enkele uren zou aftreden, maar dat is nog niet officieel gebeurd. Volgens defensieminister Bismillah Mohammadi heeft de president het mandaat om de crisis op te lossen, overgedragen aan politieke leiders. Binnen de regering wordt gezegd dat er een vreedzame machtsoverdracht komt en Kabul niet wordt aangevallen. Daarbij werd gedacht aan een overgangsregering, een optie die de Taliban dus uitsluiten.

Maandag reist een Afghaans onderhandelingsteam naar Qatar voor gesprekken met de Taliban over de overdracht. Daarbij zouden ook Amerikaanse vertegenwoordigers aanschuiven.

Meer uit Buitenland

Chinees ruimtevaartuig keert van achterkant maan terug naar aarde

BEIJING (ANP) - Het Chinese ruimtevaartuig Change'e-6 is van de achterkant van de maan vertrokken naar de aarde. Dat maakte het staatspersbureau Xinhua dinsdag bekend.

9 minuten geleden
VS zoeken steun Veiligheidsraad voor voorstel wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aanneemt om het plan van de Amerikaanse president Joe Biden te steunen om een eind te maken aan de gevechten in Gaza door middel van een wapenstilstand en een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars.

1 uur geleden
Israël meldt nog meer dode Hamas-gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer gijzelaars van de Palestijnse beweging Hamas blijken dood. Israël meldt dat weer gegijzelden in de Gazastrook zijn overleden, drie Israëliërs en een Israëliër met ook de Britse nationaliteit. De stoffelijke overschotten bevinden zich in handen van de terreurorganisatie Hamas, aldus de Israëlische strijdkrachten.

6 uur geleden
Felicitaties voor eerste vrouwelijke president Mexico

WASHINGTON/BRASILIA (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft de winnares van de Mexicaanse presidentsverkiezingen, Claudia Sheinbaum (61), hartelijk gefeliciteerd met haar historische overwinning in de verkiezingen van zondag. President Joe Biden ziet uit naar "samenwerking in de geest van partnerschap en vriendschap die de banden tussen de twee landen kenmerken".

7 uur geleden
Vicepresident VS naar conferentie Zwitserland over vrede Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris gaat half juni naar de topconferentie over vrede in Oekraïne die in Zwitserland wordt gehouden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft die 'vredestop' voorgesteld en Zwitserland is bereid gastheer te zijn.

8 uur geleden
Mister Brexit Nigel Farage kondigt terugkeer in politiek aan

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Nigel Farage, een belangrijk aanjager van het Britse vertrek uit de Europese Unie, stelt zich kandidaat voor de verkiezingen volgende maand. Hij wil voor de anti-immigratiepartij Reform UK in het parlement. Hij had een comeback in de politiek onlangs nog uitgesloten.

9 uur geleden
Familie Biden steunt beklaagde Hunter in rechtszaak

WILMINGTON (ANP) - Bij het begin van het proces over de onwettige aanschaf van een vuurwapen tegen de 54-jarige zoon van president Joe Biden, Hunter Biden, is de familie van de beklaagde prominent aanwezig. Amerikaanse media hebben gemeld dat de president en zijn vrouw Jill in Wilmington zijn neergestreken en de 'First Lady' is zelf naar de rechtszaal gekomen.

9 uur geleden