Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse president beveelt vrijlating 500 Talibanleden

Afghaanse president beveelt vrijlating 500 Talibanleden

KABUL (ANP/AFP) - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft opdracht gegeven 500 gedetineerde Talibanleden vrij te laten. Het gaat volgens de Afghaanse leider om een gebaar van goede wil tijdens het Offerfeest. Dan is ook een driedaagse wapenstilstand van kracht.

Ghani zegt dat met de vrijlating is voldaan aan een afspraak die de Verenigde Staten maakten met de Taliban. Die voorzag in de vrijlating van 5000 opstandelingen. De Afghaanse autoriteiten hadden al zo'n 4600 gevangenen laten gaan, maar aarzelden over de vrijlating van de laatste 400 gevangenen. Die vonden ze te gevaarlijk.

"Ik heb het recht niet om te beslissen over de vrijlating van de 400 gevangen Talibanleden die worden beschuldigd van ernstige misdrijven", benadrukte de president. Hij zei dat een soort raad van wijzen zal beslissen over hun lot. De 500 mensen die hij nu vrijlaat, staan ook niet op de lijst van gevangenen waarvan de vrijlating door de Taliban is geëist.

Eerst vrijlatingen, dan praten

De radicaal-islamitische opstandelingen willen dat de gevangenen vrijkomen voordat over een vredesakkoord gepraat kan worden met de regering van Ghani. De Taliban zeggen dat ze zelf ook 1000 gevangenen hebben laten gaan, zoals eind februari was afgesproken met de VS. Die vochten al bijna twee decennia tegen de opstandelingen en zochten uiteindelijk een diplomatieke uitweg.

Het geweld in Afghanistan ging de afgelopen maanden gewoon door. Er vielen donderdag kort voor het begin van het meerdaagse bestand zeker zeventien doden door een aanslag met een autobom in het oosten van het land. De Taliban zeggen daar niets mee te maken te hebben.

Meer uit Buitenland

Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

2 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

3 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

4 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

5 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

5 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

6 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

8 uur geleden