Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse president beveelt vrijlating 500 Talibanleden

Afghaanse president beveelt vrijlating 500 Talibanleden

KABUL (ANP/AFP) - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft opdracht gegeven 500 gedetineerde Talibanleden vrij te laten. Het gaat volgens de Afghaanse leider om een gebaar van goede wil tijdens het Offerfeest. Dan is ook een driedaagse wapenstilstand van kracht.

Ghani zegt dat met de vrijlating is voldaan aan een afspraak die de Verenigde Staten maakten met de Taliban. Die voorzag in de vrijlating van 5000 opstandelingen. De Afghaanse autoriteiten hadden al zo'n 4600 gevangenen laten gaan, maar aarzelden over de vrijlating van de laatste 400 gevangenen. Die vonden ze te gevaarlijk.

"Ik heb het recht niet om te beslissen over de vrijlating van de 400 gevangen Talibanleden die worden beschuldigd van ernstige misdrijven", benadrukte de president. Hij zei dat een soort raad van wijzen zal beslissen over hun lot. De 500 mensen die hij nu vrijlaat, staan ook niet op de lijst van gevangenen waarvan de vrijlating door de Taliban is geëist.

Eerst vrijlatingen, dan praten

De radicaal-islamitische opstandelingen willen dat de gevangenen vrijkomen voordat over een vredesakkoord gepraat kan worden met de regering van Ghani. De Taliban zeggen dat ze zelf ook 1000 gevangenen hebben laten gaan, zoals eind februari was afgesproken met de VS. Die vochten al bijna twee decennia tegen de opstandelingen en zochten uiteindelijk een diplomatieke uitweg.

Het geweld in Afghanistan ging de afgelopen maanden gewoon door. Er vielen donderdag kort voor het begin van het meerdaagse bestand zeker zeventien doden door een aanslag met een autobom in het oosten van het land. De Taliban zeggen daar niets mee te maken te hebben.

Meer uit Buitenland

VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

3 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

4 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

6 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

6 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

6 uur geleden
Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israël wil na afloop van de oorlog met Hamas een bufferzone creëren aan de Palestijnse kant van de grens tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische media schrijven dat premier Benjamin Netanyahu dat aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft laten weten en volgens persbureau Reuters heeft Israël ook Arabische landen in de regio ingelicht over die plannen.

6 uur geleden
Volgende week weer treinstaking in België

BRUSSEL (ANP) - Reizigers die volgende week naar of in België met de trein willen reizen, moeten rekening houden met een nieuwe spoorstaking. Er zullen tussen 5 en 7 december wel een aantal treinen rijden, maar hoe de dienstregeling er precies uitziet, is pas op het laatst bekend.

8 uur geleden