Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afgezette leider Myanmar ook beschuldigd van overtreding noodwet

Afgezette leider Myanmar ook beschuldigd van overtreding noodwet

YANGON (ANP/AFP) - De begin deze maand afgezette gekozen leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, wordt ook beschuldigd van het overtreden van de wet op noodsituaties bij natuurrampen. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe aanklacht precies behelst, mogelijk gaat het om negeren van coronamaatregelen.

Suu Kyi werd kort na de militaire staatsgreep van 1 februari al beschuldigd van het schenden van de wet op de import van elektronische apparatuur. Dat bleek later te gaan om de illegale invoer van walkietalkies.

Volgens de militaire junta maakt Suu Kyi het verder prima en is ze onder huisarrest geplaatst in de hoofdstad Naypyidaw. Een speciale gezant van de Verenigde Naties, Christine Schraner Burgener, heeft met een topman van de militaire junta, Soe Win, gebeld. De VN hebben gewaarschuwd dat het bruut neerslaan van de massale protesten tegen de coup "zeer ernstige consequenties" zal hebben voor de leiders in Naypÿidaw.

Betogingen

De betogingen tegen de staatsgreep gaan nog steeds door en dinsdag waren ze onder meer in de hoofdstad en in de tweede stad van het land, Mandalay, ruim 200 kilometer noordelijker. De BBC heeft ook melding gemaakt van blokkades van spoorwegen door demonstranten.

De omvang van de betogingen neemt volgens ooggetuigen ten opzichte van afgelopen week wel sterk af. Zaterdag hebben de coupplegers besloten dat journalisten de staatsgreep geen staatsgreep meer mogen noemen en dat iedereen zonder tussenkomst van een rechter minstens 24 uur kan worden vastgezet. Het hinderen van veiligheidstroepen of politie kan twintig jaar cel opleveren en het aanwakkeren van onrust drie tot zeven jaar cel.

In Myanmar, dat destijds Birma heette, werd in 1962 een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een op communistische leest geschoeide totalitaire staat vestigden die pas sinds het einde van de vorige eeuw heel langzaam vrijer is geworden. De 'staatsraad' waar de militairen mee regeerden werd pas in 2011 ontbonden. In vrije verkiezingen werd de activiste en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi in 2015 met een enorme meerderheid tot regeringsleider gekozen. Bij de laatste verkiezingen in november won ze weer, maar dat was frauduleus volgens de militairen die deze maand de macht grepen.

Meer uit Buitenland

Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

4 uur geleden
Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

7 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

9 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

11 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

13 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

15 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

15 uur geleden