Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afgezette leider Aung San Suu Kyi getuigt voor het eerst zelf

Afgezette leider Aung San Suu Kyi getuigt voor het eerst zelf

RANGOON (ANP/AFP) - De afgezette regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft voor het eerst zelf een verklaring afgelegd voor een speciale rechtbank van het militaire regime, vier maanden na het begin van het proces tegen haar. Ze staat sinds de staatsgreep begin dit jaar onder huisarrest, maar kon nu zelf getuigen, aldus ingewijden.

De 76-jarige winnares van de Nobelprijs voor Vrede wordt onder meer beschuldigd van het aanzetten tot verstoring van de openbare orde, maar ook van bijvoorbeeld illegale import van walkietalkies, corruptie en het niet naleven van de coronaregels. Ze riskeert tientallen jaren te worden opgesloten.

Het proces speelt zich af achter gesloten deuren in de hoofdstad Naypyidaw. Het pleidooi van Aung San Suu Kyi wordt ook niet openbaar gemaakt totdat de rechtbank haar verklaring heeft nagetrokken.

Onlangs kreeg de belangrijkste advocaat van de afgezette leider nog een spreekverbod opgelegd door de militaire junta. Hij mag geen contact meer hebben met media, buitenlandse diplomaten en internationale organisaties.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Misschien is een militaire staatsgreep ook wel wat voor Nederland . De militairen kunnen onmogelijk dommer zijn als de regering

Meer uit Buitenland

Merkel waarschuwt bij afscheid voor antidemocratische tendenzen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar afscheid gewaarschuwd voor antidemocratische tendenzen. Ze riep de Duitsers op bijvoorbeeld aanhangers van samenzweringstheorieën tegen te spreken. Er zijn grenzen aan het tolereren van andersdenkenden die de democratie kunnen bedreigen, vond de christendemocrate bij haar vertrek, nadat ze zestien jaar aan de macht is geweest. Ze wordt naar verwachting woensdag opgevolgd door de sociaaldemocraat Olaf Scholz.

5 uur geleden
Zuid-Afrika: besmettingsrisico met Omikron drie keer hoger

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus geeft een drie keer hoger risico op besmetting dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, melden Zuid-Afrikaanse gezondheidsinstellingen. Zij zeggen bewijs te hebben dat de Omikron-variant mensen die eerder zijn besmet en immuun zouden moeten zijn voor Covid-19 opnieuw kan besmetten. Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers en is daarom nog niet gepubliceerd.

6 uur geleden
Regeringsleider Oostenrijk kondigt al weer vertrek aan

WENEN (ANP) - De regeringsleider van Oostenrijk, bondskanselier Alexander Schallenberg, heeft zijn aftreden aangekondigd. De politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) volgde bijna twee maanden geleden zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die vertrok omdat justitie hem verdenkt van corruptie.

7 uur geleden
Zoon Kaddafi mag alsnog meedoen aan Libische presidentsverkiezing

SEBHA (ANP/AFP) - Saif al-Islam, een zoon van de Libische oud-dictator Muammar Kaddafi, mag alsnog meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn land. De kiesraad van Libië had hem vorige week uitgesloten vanwege eerdere veroordelingen, maar een rechter heeft hem in een beroepsprocedure toegelaten als kandidaat voor de stembusgang op 24 december, melden Libische media.

8 uur geleden
ECDC: aantal Omicron-gevallen stijgt naar ongeveer 80

SOLNA (ANP) - Nog eens twintig mensen in Europese landen blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal gevallen stijgt daarmee naar 79. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.

9 uur geleden
Barnier geen presidentskandidaat voor Franse Republikeinen

PARIJS (ANP/RTR) - De conservatieve Franse partij Les Républicains schuift Valérie Pécresse of Éric Ciotti naar voren om president Macron uit te dagen bij de verkiezingen van volgend jaar. Die twee politici kregen de meeste stemmen bij een interne voorverkiezing van hun partij. Andere kandidaten, onder wie de internationaal bekende voormalige brexitonderhandelaar Michel Barnier, zijn uitgeschakeld.

10 uur geleden
Europa wordt roder en roder op de coronakaart

DEN HAAG (ANP) - In heel Europa neemt het aantal coronagevallen toe. Vrijwel het hele continent kleurt rood of donkerrood, de twee hoogste waarschuwingsniveaus op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke week maakt.

10 uur geleden