Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afgezette leider Aung San Suu Kyi getuigt voor het eerst zelf

Afgezette leider Aung San Suu Kyi getuigt voor het eerst zelf

RANGOON (ANP/AFP) - De afgezette regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft voor het eerst zelf een verklaring afgelegd voor een speciale rechtbank van het militaire regime, vier maanden na het begin van het proces tegen haar. Ze staat sinds de staatsgreep begin dit jaar onder huisarrest, maar kon nu zelf getuigen, aldus ingewijden.

De 76-jarige winnares van de Nobelprijs voor Vrede wordt onder meer beschuldigd van het aanzetten tot verstoring van de openbare orde, maar ook van bijvoorbeeld illegale import van walkietalkies, corruptie en het niet naleven van de coronaregels. Ze riskeert tientallen jaren te worden opgesloten.

Het proces speelt zich af achter gesloten deuren in de hoofdstad Naypyidaw. Het pleidooi van Aung San Suu Kyi wordt ook niet openbaar gemaakt totdat de rechtbank haar verklaring heeft nagetrokken.

Onlangs kreeg de belangrijkste advocaat van de afgezette leider nog een spreekverbod opgelegd door de militaire junta. Hij mag geen contact meer hebben met media, buitenlandse diplomaten en internationale organisaties.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

4 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

7 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

9 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

15 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

16 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

18 uur geleden