
Afgetreden Idsinga over kritiek: niet hoe we land moeten besturen
DEN HAAG (ANP) - De afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën, NSC) is tot zijn besluit gekomen na harde kritiek die hij kreeg op zijn keuze om geen verdere inzage te geven in zijn persoonlijke financiële belangen. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij is "geraakt" door "de omgangsvormen en toon in het politieke debat". Idsinga benadrukte vrijdag in een toelichting dat hij zich aan alle regels heeft gehouden.
De grootste coalitiepartij PVV gaf steun aan het verzoek tot meer openbaarheid. "Maar beter openbaar maken die miljoenen", schreef Geert Wilders op X. "Lijkt me geen goed bestuur en niet dragend gemotiveerd", zei Wilders verder over Idsinga's weigering meer informatie te delen. 'Goed bestuur' is een kernpunt van NSC, en 'dragende motivering' werd door NSC vaak als voorwaarde genoemd voor asielnoodwetgeving.
Dat de PVV het verzoek van oppositiepartijen steunde om Idsinga tot meer transparantie te dwingen, vindt de staatssecretaris "onverteerbaar". Volgens hem heeft Wilders hem met zijn tweet "met het mes op de keel" gedwongen om openbaarheid te geven, terwijl hij zich aan de procedures hield. "Dit was onnodig, en ik trek hier een streep in het zand: ik ga hierin niet mee."
'Geraakt'
Volgens de staatssecretaris toont het verzoek dat een meerderheid van de Kamer twijfelt aan zijn betrouwbaarheid. "Ik ben geraakt door het politieke krachtenveld en de dynamiek rondom omgangsvormen. De wijze waarop via sociale media boodschappen worden verspreid, ervaar ik als zeer schadelijk voor de politiek", zei hij. Het leidt er volgens hem ook toe dat mensen van buiten de politiek ontmoedigd kunnen worden om zich in te zetten voor de politieke zaak en het land. Idsinga was eerder ondernemer.
De NSC'er gaf verder aan "binnenkort" meer inzage te geven, op "persoonlijke titel". Vrijdag zei hij al dat het vooral gaat om spaargeld en buitenlandse aandelen. Alles is op afstand gezet. "Ik heb slechts belangen in twee Nederlandse multinationals en die komen uit onder de 25.000 euro", zo zei hij deze week te hebben gecheckt.
Geen contact gehad
Idsinga heeft voorafgaand aan zijn besluit geen contact gehad met Wilders, om het bijvoorbeeld uit te praten, antwoordde hij op vragen. Hij vindt het niet zijn verantwoordelijkheid om als lid van het kabinet druk uit te oefenen op een Kamerlid.
Idsinga weet niet of dit echt het einde is van zijn politieke carrière of dat hij mogelijk nog eens terugkeert in het parlement als er een plaats vrijkomt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden