Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afgelopen jaar minder meldingen van bedreigde journalisten

Afgelopen jaar minder meldingen van bedreigde journalisten

DEN HAAG (ANP) - Meldpunt PersVeilig kreeg in 2022 minder meldingen van Nederlandse journalisten die zich bedreigd voelden of die met fysiek geweld te maken kregen dan een jaar eerder. Het afgelopen jaar kwamen er 198 meldingen binnen bij het meldpunt, dat is opgericht door journalistenvakbond NVJ, politie en Openbaar Ministerie. In 2021 waren het er 272.

Vergeleken met een jaar eerder is vooral minder melding gemaakt van fysiek geweld. In 2021 waren dat nog 73 meldingen, afgelopen jaar zijn het er 33. De hoeveelheid meldingen van bedreigingen via sociale media bleef bijna gelijk: in 2022 waren het er 59, het jaar daarvoor 58. Verder kwamen er meldingen binnen van stalking en intimidatie.

Volgens Peter ter Velde van PersVeilig komt de daling van gemelde geweldsincidenten doordat 2021 een 'coronajaar' was, met elke week wel demonstraties of rellen. "Dat was afgelopen jaar stukken minder. Daardoor zie je dat het fysieke geweld tegen journalisten substantieel minder is."

Hoewel journalisten minder meldingen deden, is hun veiligheid niet per se verbeterd. "Bij elke opleving van de boerenprotesten en bij de sinterklaasintochten zagen we afgelopen jaar onmiddellijk dat heel veel journalisten werden bedreigd of belaagd. De agressieve houding ten opzichte van journalisten is onverminderd." Daarbij is het aantal meldingen "het topje van de ijsberg", omdat slechts een klein deel van de journalisten een incident bij PersVeilig meldt, aldus Ter Velde.

Meer uit Binnenland

Politiechef wil niks zeggen over wanneer auto in water belandde

WINSCHOTEN (ANP) - De politie wil nog niets zeggen over wanneer de auto met hierin Jeffrey, Emma en hun vader in het water is beland in Winschoten. In gesprek met een verslaggever van het ANP noemt de politiechef van de politie Groningen Frank Smilda dat te vroeg.

51 minuten geleden
Keijzer: 'er moet iets bewegen' rond huurbevriezing

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer ziet het plan om de corporatiehuren twee jaar te bevriezen niet voor zich met de compensatie zoals de coalitie die heeft bedacht. "Uiteindelijk zal hier iets moeten bewegen", zei ze in een debat. "Óf de compensatie beweegt, óf de taak die aan mij meegegeven is en waar ik hartstochtelijk mee aan de slag ben gegaan moet bewegen."

54 minuten geleden
Aanhouding 23-jarige man in zaak zwaargewonde op dak in Amsterdam

HOORN (ANP) - Een 23-jarige man uit Hoorn is woensdag aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een incident waarbij vorige maand in Amsterdam een 24-jarige man zwaargewond werd aangetroffen op het dak van een garage onderaan een flat aan de Osdorper Ban in Amsterdam.

1 uur geleden
Kamerbrede zorgen over passend onderwijs en thuiszitters

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over hoe het passend onderwijs momenteel wordt ingevuld. Volgens politici van links tot rechts gaat het mis bij het aantal thuiszittende leerlingen, de wachtlijsten voor speciaal onderwijs en leerlingenvervoer.

1 uur geleden
Rechtbank behandelt zedenzaak Marco Borsato eind oktober

UTRECHT (ANP) - De rechtbank behandelt op dinsdag 28 en donderdag 30 oktober de zedenzaak tegen zanger Marco Borsato. De zittingen zijn in het gerechtsgebouw in Utrecht, kondigde de rechtbank woensdag aan. De rechtbank rekent op grote belangstelling van pers en publiek en zal daarvoor videozalen inrichten.

1 uur geleden
Strengere regels tegen 'moderne kinderarbeid' op social media

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt met strengere regels voor vloggers en influencers die hun kinderen laten meedoen aan filmpjes waarmee zij geld verdienen op social media. "Moderne kinderarbeid" ligt op de loer, waarschuwt staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken). "Kinderen horen geen verdienmodel te zijn."

1 uur geleden
Geen Tomahawk-kruisraket meer voor Nederlandse onderzeeboten

DEN HAAG (ANP) - Defensie koopt geen Tomahawk-kruisraketten meer voor de huidige en de nieuwe onderzeeboten. Het ministerie wil er verder niet veel over kwijt, de Kamer moet eerst geïnformeerd worden. Het is een "heel technisch verhaal", aldus een woordvoerder. De fregatten van de marine worden nog wel uitgerust met de Tomahawks.

1 uur geleden