Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AF-KLM heeft 2,3 miljard euro opgehaald met aandelenverkoop

AF-KLM heeft 2,3 miljard euro opgehaald met aandelenverkoop

PARIJS (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft bijna 2,3 miljard euro aan vers kapitaal opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het bedrijf gaat het geld vooral gebruiken om de tijdens de coronacrisis ontvangen staatssteun sneller terug te betalen en de balans te versterken.

De kapitaalvergroting werd al in februari aangekondigd. Er werden in totaal meer dan 1,9 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. De Nederlandse staat deed mee met de aankoop. Daardoor bleef het belang van de Nederlandse overheid in Air France-KLM onveranderd op 9,3 procent. Ook de Franse staat deed mee. Frankrijk heeft 28,6 procent van de aandelen in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder van Air France-KLM.

Daarnaast heeft de Franse containervervoerder CMA CGM zich ingekocht bij Air France-KLM, voor een belang van 9 procent. Die aankoop is onderdeel van een langjarige luchtvrachtdeal die Air France-KLM met CMA CGM heeft gesloten.

Zakenpartners

Zakenpartners China Eastern Airlines en Delta Air Lines deden ook mee met de aandelenemissie. Zij hebben hun belang ongeveer gehalveerd omdat ze een deel van hun rechten op de emissie aan CMA CGM verkochten.

Air France-KLM gaat nu voor 1,7 miljard euro aan staatssteun aflossen. De rest van het geld gaat naar verlaging van de schuld. Het bedrijf werd keihard geraakt door de coronapandemie, die internationale vliegreizen een tijdlang vrijwel onmogelijk maakte. De Frans-Nederlandse onderneming kreeg miljarden aan staatssteun om te kunnen blijven vliegen.

Volgens Air France-KLM werd bij de aandelenverkoop ingeschreven voor een bedrag van 2,6 miljard euro. Topman Benjamin Smith van het luchtvaartconcern spreekt van een succesvolle kapitaalverhoging. Hij stelt dat de kapitaalvergroting het vertrouwen van bestaande aandeelhouders en nieuwe investeerders in de vooruitzichten van het bedrijf laat zien nu de luchtvaartsector herstelt van de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Ruim 2 miljard dollar verlies voor Vietnamese automaker VinFast

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De Vietnamese producent van elektrische auto's VinFast, die eerder ook in Nederland werd geïntroduceerd met veel bombarie, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van meer dan 2 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar eerder.

36 seconden geleden
Golf aan stakingen komende week in streekvervoer Duitsland

BERLIJN (ANP) - Reizen met het openbaar vervoer in Duitsland dreigt volgende week lastiger te worden. Vakbond Verdi roept personeel van streekvervoerbedrijven in bijna alle deelstaten op om het werk neer te leggen.

25 minuten geleden
ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

1 uur geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

1 uur geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

1 uur geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

1 uur geleden
Turkse centrale bank houdt rentepauze onder nieuwe baas

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft het rentetarief in het land onveranderd gelaten op 45 procent. Het is de eerste rentepauze na acht verhogingen op rij. Het is ook het eerste rentebesluit onder Fatih Karahan, de nieuwe president van de centrale bank. Begin deze maand diende zijn voorgangster Hafize Gaye Erkan haar ontslag in als hoogste baas van de centrale bank.

2 uur geleden