Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet stijging voort

AEX zet stijging voort

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag verder omhoog na de winstbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de aanhoudende opmars op Wall Street, waar onder aanvoering van de Amerikaanse technologiebedrijven recordstanden werden bereikt. Verder werd onder meer uitgekeken naar het banencijfer van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP en het zogenoemde Beige Book van de Federal Reserve, die later op de dag verschijnen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 559,70 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 808,70 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,6 procent.

Koploper in de AEX was zorgtechnologiebedrijf Philips met een winst van 2,6 procent. Verzekeraar Aegon voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 1 procent. Betalingsdienstverlener Adyen en techinvesteerder Prosus wonnen 1,9 procent en 1,4 procent. Beide bedrijven krijgen een plek in de Euro Stoxx 50, een graadmeter van de meest toonaangevende Europese beursfondsen.

Unilever

Unilever won 1,4 procent. De producent van levensmiddelen en schoonmaakproducten investeert 1 miljard euro om de uitstoot van broeikasgassen in het productieproces te verminderen. Het concern neemt daarnaast het Amerikaanse bedrijf Liquid I.V. over, dat zich bezighoudt met mixen voor energie- en vitaminedrankjes.

In de MidKap klom Boskalis 0,5 procent. De baggeraar heeft twee nieuwe projecten aangenomen in Schotland en Turkije. Bij de kleinere bedrijven kondigde Vastned (min 0,2 procent) aan dat topman Taco de Groot begin december vertrekt bij het winkelvastgoedfonds. De Groots taken worden voorlopig waargenomen door financieel directeur Reinier Walta. Aedifica won 3 procent. Het Belgische zorgvastgoedbedrijf, dat ook een notering heeft in Amsterdam, wist de winst in de twaalf maanden tot en met juni stevig op te voeren.

Pernod Ricard

In Parijs steeg Pernod Ricard 1,8 procent. De Franse drankenproducent zag de omzet in zijn gebroken boekjaar sterk dalen als gevolg van de coronacrisis. Er werd wereldwijd minder verkocht aan bars en restaurants. De verkopen aan mensen thuis zaten daarentegen in de lift en wisten de prestaties enigszins te stutten.

De euro was 1,1871 dollar waard tegen 1,1951 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 43,11 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent meer, op 45,95 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

1 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

2 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

3 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

4 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

6 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

6 uur geleden