Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven

AEX zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette donderdag de recordreeks voort, mede dankzij de aanhoudende opmars van de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming positief door optimisme over de overwegend sterke bedrijfsresultaten. Vooral in Duitsland was het een drukke dag met resultaten van grote bedrijven, zoals Adidas, Bayer, Lufthansa en Zalando. Op het Damrak werden de cijfers van maritiem dienstverlener SBM Offshore goed ontvangen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 770,30 punten, na het slotrecord een dag eerder. De MidKap won 0,4 procent tot 1071,78 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,1 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England.

Besi, ASMI en ASML stonden opnieuw in de kopgroep van de AEX met winsten tot 1,9 procent. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grote winnaar met een plus van 2,7 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met een koersverlies van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft, en sloot de rij met een min van 1,7 procent.

SBM Offshore

In de MidKap stond SBM Offshore (plus 5,5 procent) bovenaan. Volgens topman Bruno Chabas hebben alle onderdelen van de maritiem dienstverlener goede prestaties geleverd, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie. SBM heeft daarnaast voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen en gaat eigen aandelen inkopen.

Bayer zakte 5 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern verhoogde zijn verwachtingen na sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor een lagere winstmarge. Ook blijven beleggers bezorgd over de schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kanker zou veroorzaken.

Adidas

Ook sportartikelenmaker Adidas, die profiteerde van de volle sportzomer, schroefde zijn verwachtingen op. In China, waar het sportmerk doelwit was van boycotacties vanwege kritiek van het bedrijf op de mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang, viel de omzet echter tegen. Het aandeel daalde 4 procent.

Zalando raakte bijna 9 procent kwijt. De webwinkel bleef flink groeien in het tweede kwartaal dankzij de verlengde coronalockdowns, maar gaf meer uit aan investeringen en marketing. Daardoor liep de winstmarge duidelijk terug. Siemens steeg dik 3 procent nadat het voor de derde keer op rij de winstverwachting had opgeschroefd.

De euro was 1,1837 dollar waard, tegen 1,1839 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 68,68 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 70,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

2 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

4 uur geleden