Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven

AEX zet recordreeks voort dankzij chipbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette donderdag de recordreeks voort, mede dankzij de aanhoudende opmars van de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming positief door optimisme over de overwegend sterke bedrijfsresultaten. Vooral in Duitsland was het een drukke dag met resultaten van grote bedrijven, zoals Adidas, Bayer, Lufthansa en Zalando. Op het Damrak werden de cijfers van maritiem dienstverlener SBM Offshore goed ontvangen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 770,30 punten, na het slotrecord een dag eerder. De MidKap won 0,4 procent tot 1071,78 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,1 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England.

Besi, ASMI en ASML stonden opnieuw in de kopgroep van de AEX met winsten tot 1,9 procent. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grote winnaar met een plus van 2,7 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met een koersverlies van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft, en sloot de rij met een min van 1,7 procent.

SBM Offshore

In de MidKap stond SBM Offshore (plus 5,5 procent) bovenaan. Volgens topman Bruno Chabas hebben alle onderdelen van de maritiem dienstverlener goede prestaties geleverd, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie. SBM heeft daarnaast voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen en gaat eigen aandelen inkopen.

Bayer zakte 5 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern verhoogde zijn verwachtingen na sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor een lagere winstmarge. Ook blijven beleggers bezorgd over de schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kanker zou veroorzaken.

Adidas

Ook sportartikelenmaker Adidas, die profiteerde van de volle sportzomer, schroefde zijn verwachtingen op. In China, waar het sportmerk doelwit was van boycotacties vanwege kritiek van het bedrijf op de mensenrechtenschendingen in de regio Xinjiang, viel de omzet echter tegen. Het aandeel daalde 4 procent.

Zalando raakte bijna 9 procent kwijt. De webwinkel bleef flink groeien in het tweede kwartaal dankzij de verlengde coronalockdowns, maar gaf meer uit aan investeringen en marketing. Daardoor liep de winstmarge duidelijk terug. Siemens steeg dik 3 procent nadat het voor de derde keer op rij de winstverwachting had opgeschroefd.

De euro was 1,1837 dollar waard, tegen 1,1839 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 68,68 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 70,75 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

3 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

3 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

4 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

7 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

7 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

8 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

8 uur geleden