Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet opmars voort richting nieuw recordniveau

AEX zet opmars voort richting nieuw recordniveau

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak zette vrijdag de opmars voort richting een nieuw recordniveau. De stemming op de beursvloeren werd gesteund door sterke resultaten en vooruitzichten van Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, en webwinkelconcern Amazon. Die twee Amerikaanse bedrijven zullen naar verwachting later op de dag in New York met flinke koerswinsten gaan openen en zorgden ook in Europa voor optimisme.

Beleggers kijken daarnaast uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten speelt naast de inflatie een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve. Bij een tegenvallende banengroei zou de Fed mogelijk eerder kunnen besluiten om de rente te verlagen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 825,26 punten. Kort na opening wist de hoofdindex kortstondig op 827,57 punten de hoogste slotstand ooit te evenaren. Die werd op 17 november 2021 bereikt. De hoogste tussentijdse stand ooit werd op 18 november 2021 aangetikt op 829,66 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 893,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

Shell

Techinvesteerder Prosus (plus 1,6 procent) profiteerde van een koerswinst van Tencent en was de sterkste stijger in de AEX. Het Chinese internet- en gamebedrijf, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, klom bijna 3 procent doordat de Chinese autoriteiten goedkeuring hebben gegeven aan twee nieuwe games van het bedrijf.

Shell was de grootste daler met een min van 0,4 procent. Het olie- en gasconcern won een dag eerder nog ruim 2 procent dankzij goed ontvangen resultaten. ING daalde 0,3 procent. De bank zakte donderdag ruim 6 procent na tegenvallende vooruitzichten voor 2024. Analisten van DZ Bank verlaagden daarnaast het advies voor ING.

In de MidKap steeg OCI dik 2 procent. De kunstmestproducent kreeg een koopadvies van investeringsbank Berenberg. Bij de kleinere bedrijven kreeg TomTom er ruim 6 procent bij. De navigatiedienstverlener zag de jaaromzet stijgen en wist het verlies in 2023 fors terug te dringen. Voor dit jaar hoopt het bedrijf op een verdere omzetgroei.

Meer uit Financieel

ECB-bestuurder Schnabel verwacht geen renteverlaging in juli

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente mogelijk niet opnieuw bij de rentevergadering in juli, na een waarschijnlijke renteverlaging in juni. Dat zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei. "Op basis van de huidige gegevens lijkt een renteverlaging in juli niet gerechtvaardigd", waarschuwde Schnabel.

23 minuten geleden
Walmart uitblinker op Wall Street, Dow even door 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - Walmart, het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten, was donderdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Verder klom de Dow-Jonesindex gedurende de handelsdag even tot boven de symbolische grens van 40.000 punten. Later zakte de hoofdgraadmeter weer wat weg.

9 uur geleden
Landelijke pinstoring in winkels is voorbij, aldus Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland zorgde de storing voor problemen met 30 tot 40 procent van de pintransacties in winkels.

9 uur geleden
Gemeenteraad Grünheide akkoord met uitbreiding Tesla-fabriek

GRÜNHEIDE (ANP/DPA) - De gemeenteraad van Grünheide, in de buurt van Berlijn, heeft toestemming gegeven voor de omstreden uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla in die plaats. Milieuactivisten hebben actie gevoerd tegen die uitbreidingsplannen en protesteerden ook bij die vergadering.

10 uur geleden
Landelijke storing bij pinnen in winkels, meldt Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - Een landelijke storing zorgt voor problemen met pinnen in winkels. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten. De storing begon omstreeks 18.00 uur. Volgens de website allestoringen.nl hebben al duizenden mensen melding gemaakt van de storing.

11 uur geleden
Bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol in april

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

12 uur geleden
Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

13 uur geleden