Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet opmars voort na sterke beursmaand, chipbedrijven aan kop

AEX zet opmars voort na sterke beursmaand, chipbedrijven aan kop

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak zette donderdag de opmars voort na de sterke beursmaand november, waarin de graadmeter bijna 8 procent wist te stijgen. Vooral de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML deden goede zaken. Uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zorgden daarbij voor optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk al vanaf deze maand de rente in de Verenigde Staten met minder grote stappen zal verhogen.

Hogere rentes zijn in de regel ongunstig voor de waarde van aandelen en het vooruitzicht van kleinere renteverhogingen wakkerde woensdag al de kooplust bij beleggers op Wall Street aan. Daarbij werden vooral snelgroeiende technologie- en chipbedrijven opgepikt waardoor de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq ruim 4 procent wist te winnen.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 730,86 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 959,24 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,1 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,4 procent, ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in oktober.

Stijgers techsector

ASMI, Besi en ASML wonnen tot 5,5 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,5 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer kampte met een verkoopadvies door Credit Suisse en daalde 1,1 procent. Olie- en gasconcern Shell verloor eveneens dik 1 procent.

Heineken steeg 2,9 procent. De bierbrouwer houdt een beleggersdag en handhaafde zijn financiƫle doelstellingen voor dit jaar en 2023. Het concern, dat woensdag al liet weten de bierprijzen per 1 januari opnieuw te verhogen, verwacht nog altijd dat de operationele winst dit jaar ruim boven het niveau van 2019, het jaar voor de coronacrisis, zal uitkomen.

Corbion en euro- en oliekoers

Ook Corbion informeerde beleggers en analisten tijdens een bijeenkomst in Amsterdam over de voortgang van zijn strategische plannen. Het speciaalchemiebedrijf verhoogde daarbij zijn verwachting voor de omzetgroei in de komende jaren. Dat werd goed ontvangen op de beurs en het aandeel werd 11,5 procent hoger gezet. Corbion was daarmee veruit de sterkste stijger in de MidKap. JDE Peet's stond onderaan met een min van 2,8 procent. Analisten van Credit Suisse verlaagden het koersdoel voor het moederbedrijf van Douwe Egberts.

De euro zat in de lift door het vooruitzicht van mildere renteverhogingen in de VS en was 1,0438 dollar waard, tegen 1,0324 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 81,11 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent meer, op 87,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

18 minuten geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

1 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

1 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

2 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

4 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Grondpersoneel Lufthansa gaat opnieuw staken

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat opnieuw staken. Aanstaande donderdag en vrijdag leggen ze het werk neer. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ongeveer 200.000 passagiers zullen worden getroffen.

5 uur geleden