Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet opmars richting 700 punten voort

AEX zet opmars richting 700 punten voort

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette maandag de opmars richting de 700 punten voort. De laatste keer dat de hoofdindex die psychologische puntengrens wist te bereiken was tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 2000. De hoop op een stevig economisch herstel van de coronacrisis bleef de stemming op de wereldwijde beursvloeren ondersteunen. In Japan eindigde de Nikkei voor het eerst in ruim dertig jaar weer boven de 30.000 punten, dankzij een sterker dan verwachte groei van de op twee na grootste economie ter wereld in het vierde kwartaal.

De beurshandel begon relatief rustig aan de nieuwe week. Er stonden weinig bedrijfsresultaten op het programma en Wall Street is de hele dag gesloten vanwege President's Day. Ook in Shanghai en Hongkong waren de markten nog gesloten vanwege het Chinees Nieuwjaar.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 679,20 punten. De index sloot op 4 september 2000 op de hoogste koers ooit van 701,56 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1015,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

Vivendi

De Londense FTSE-index steeg 0,9 procent. In het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels bijna een kwart van de bevolking de eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Door de succesvolle vaccinatiecampagne hoopt premier Boris Johnson over een week de strenge coronamaatregelen wat te versoepelen.

In Parijs werd Vivendi 22 procent meer waard. Het Franse mediaconglomeraat is van plan om voor het einde van het jaar muziekconcern Universal Music Group (UMG) naar de beurs in Amsterdam te brengen. Universal is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish. De mediagroep verkocht eind 2019 al een groot belang in UMC aan een consortium onder leiding van het Chinese internetbedrijf Tencent.

ING

ING (plus 4,9 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley en was opnieuw de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het aandeel steeg vrijdag al bijna 7 procent dankzij sterke resultaten van de bank. ArcelorMittal won 1,7 procent. Het staalconcern gaat voor 650 miljoen dollar aan eigen aandelen inkopen. Bij de middelgrote bedrijven klom roestvrijstaalmaker Aperam 1,5 procent door een koopadvies van AlphaValue.

De euro was 1,2142 dollar waard, tegenover 1,2127 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,1 procent tot 60,71 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 63,39 dollar.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

2 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

4 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

5 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

6 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

7 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

10 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

10 uur geleden