Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet koers richting 800 punten voort, Philips aan kop

AEX zet koers richting 800 punten voort, Philips aan kop

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette woensdag de koers richting de 800 punten voort onder aanvoering van Philips. Beleggers reageerden opgelucht dat het zorgtechnologieconcern in de Verenigde Staten is begonnen met het repareren en vervangen van zijn apparaten tegen slaapapneu. Philips riep eerder al de ademhalingsondersteunende apparaten terug omdat er schuim in zit dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Verder ging de aandacht op de Europese markten uit naar de industriecijfers van de eurozone en de Verenigde Staten. Eerder op de ochtend bleek al dat de industrie in China in augustus voor het eerst sinds april 2020 is gekrompen. Ook komt loonstrookverwerker ADP later op de dag met zijn Amerikaanse banenrapport. De ADP-cijfers vormen een indicator voor het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag verschijnt.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de plus op 792,27 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 1112,49 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,8 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in juli.

Philips

Philips (plus 3,1 procent) wil de terugroepactie binnen een jaar afronden. In totaal gaat het om 3 miljoen tot 4 miljoen apparaten. Ook Prosus (plus 2,8 procent) stond opnieuw in de kopgroep van de AEX. De techinvesteerder won een dag eerder al dik 6 procent na een grote overname in India. Speciaalchemiebedrijf DSM (min 1,4 procent) voerde de schaarse dalers aan na een adviesverlaging door JPMorgan.

Randstad won 1 procent. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd is de uitzender in vergevorderde gesprekken over een overname van de Belgische personeelsadviseur Hudson. Shell klom 0,9 procent. Het olie- en gasconcern gaat via dochterbedrijf Ubitricity de komende vijf jaar 50.000 laadpalen voor elektrische auto's plaatsen langs Britse straten. Bij de kleinere bedrijven steeg Ordina bijna 3 procent. De IT-dienstverlener neemt zijn Nederlandse branchegenoot IFS Probity over. Een aankoopsom werd niet gegeven.

Op de oliemarkt ging de aandacht uit naar de vergadering van oliekartel OPEC en bondgenoten over de productie. Volgens de olielanden zal dit jaar nog sprake zijn van een tekort aan olie, gevolgd door een overaanbod in de loop van 2022. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 69,23 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 72,37 dollar per vat. De euro was 1,1802 dollar waard, tegen 1,1796 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak met een koerswinst van 3,5 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke kwartaalresultaten van het Chinese gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is. De winst liet over de periode tot en met maart een sterke groei zien en ook Tencents 'superapp' WeChat presteerde boven verwachting.

1 uur geleden
Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

HUIZEN (ANP) - Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

2 uur geleden
Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen. GameStop was een van de bedrijven die begin 2021 sterk op en neer bewoog door de zogenoemde Reddit-rally. Particuliere beleggers op dat berichtennetwerk moedigden elkaar toen aan om massaal in dat bedrijf te stappen. De beurswaarde van GameStop schoot daardoor omhoog en beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling leden voor miljarden aan verliezen.

2 uur geleden
Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

WOERDEN (ANP) - De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in. Maar volgens brancheorganisatie Techniek Nederland zijn er onvoldoende laadpalen, door het overvolle stroomnet. Hierdoor is het ook moeilijk om een verzwaarde elektriciteitsaansluiting te krijgen.

2 uur geleden
Havenbedrijf Rotterdam en vliegveld werken aan schonere luchtvaart

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport gaan samenwerken voor het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen op vliegvelden. Met de samenwerking willen het havenbedrijf en de luchthaven dat Rotterdam een kennisgebied wordt voor het verduurzamen van de luchtvaart in Europa. De opgedane kennis en ervaring moeten bruikbaar worden voor grotere luchthavens als Schiphol.

3 uur geleden
AI-startup Anthropic brengt ChatGPT-concurrent Claude naar Europa

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - AI-bedrijf Anthropic stelt zijn chatbot Claude nu ook beschikbaar in Europa. Claude staat te boek als concurrent van ChatGPT, de chatbot van OpenAI die voor een wedloop tussen techbedrijven op het gebied van geavanceerde kunstmatige intelligentie zorgde.

3 uur geleden
Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

3 uur geleden