Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt weg na speech Fed-baas, Just Eat Takeaway hard omlaag

AEX zakt weg na speech Fed-baas, Just Eat Takeaway hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een duidelijk verlies de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de speech van Jerome Powell, baas van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zullen de rentes nog wel enige tijd hoog moeten blijven om de inflatie te beteugelen. Ook als dat betekent dat bedrijven en gezinnen daarvan de pijn zullen voelen.

Powell sprak tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale bankiers in Jackson Hole. De laatste tijd heeft de Fed meermaals de rente verhoogd. Dat gebeurde de laatste twee keer met reuzensprongen van 0,75 procentpunt. Ook op de arbeidsmarkt zal de agressieve benadering van de centralebankenkoepel worden gevoeld. Deze gevolgen noemde Powell "ongelukkige kosten" bij het terugdringen van de inflatie die tot boven de 9 procent is opgelopen. Beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank zouden voor september ook een stevige rentestap met 75 basispunten overwegen.

De AEX-index sloot de sessie met een verlies van 1,8 procent op 705,08 punten. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, was de sterkste daler met een min van bijna 8 procent. Verlichtingsbedrijf Signify voerde met een bescheiden winst van 0,3 procent de schaarse stijgers in de leidende index aan. Verzekeraar NN Group, olie- en gasconcern Shell en bierbrouwer Heineken bleven ook aan de goede kant van de score.

CTP

De MidKap verloor 1,1 procent tot 945,58 punten. Logistiek vastgoedbedrijf CTP was hier de sterkste stijger met een winst van 0,9 procent. Corbion sloot de rij. Het speciaalchemieconcern zakte 3,1 procent. Alfen zag een eerdere winst verdampen en verloor 0,3 De laadpalenfabrikant steeg een dag eerder dik 10 procent dankzij goed ontvangen resultaten.

Bij de kleinere bedrijven werden de resultaten van vastgoedfonds Eurocommercial Properties eerder goed ontvangen. In de loop van de sessie zakte het fonds weg en sloot uiteindelijk 0,7 procent lager. De 24 winkelcentra van de vastgoedinvesteerder wisten het herstel na de coronalockdowns voort te zetten. Beleggers waren niet tevreden over de cijfers van funderingsspecialist Sif en stuurden dat aandeel dik 4 procent omlaag.

De euro was bijna evenveel waard als 1 dollar en noteerde op 0,9995 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte een fractie meer op 92,60 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 99,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

1 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

2 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

7 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

8 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden