Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt weer in het rood

AEX zakt weer in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam leverde dinsdag de openingswinst weer in en zakte in het rood. Ook de meeste andere Europese beurzen zagen de eerdere winsten verdampen. De omvangrijke steunpakketten van overheden om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten, zorgden voor een sprankje hoop bij beleggers. De stemming op de wereldwijde beurzen bleef echter onrustig door de snelle verspreiding van het coronavirus en de steeds verregaande maatregelen van landen om de uitbraak in te dammen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent in de min op 412,73 punten. De MidKap daalde 3 procent tot 584,12 punten. Frankfurt verloor 0,8 procent en Parijs daalde 0,5 procent. Londen zakte 1,3 procent. De beurs in Milaan won 0,4 procent. De Franse en Belgische beursautoriteiten hebben tijdelijk een verbod ingesteld op het zogenoemde shortselling, waarbij wordt gespeculeerd op verdere koersdalingen.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn maatregelen overeengekomen waarmee de economie dit jaar met circa 180 miljard euro wordt gestimuleerd. De Franse regering trekt 45 miljard euro uit voor extra steun aan bedrijven en werknemers die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus. Ook de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zet in op een groot steunpakket voor de economie.

Ahold Delhaize

In de AEX ging supermarktconcern Ahold Delhaize aan kop met een winst van 2,8 procent. In de MidKap daalde Air France-KLM ruim 6 procent. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft werktijdverkorting van 70 procent aangevraagd voor al het personeel. De stap is nodig omdat KLM nog maar 10 tot 20 procent van het normale aantal vluchten uitvoert.

Op de lokale markt klom Core Laboratories (Core Labs) 15 procent. De oliedienstverlener trok zijn eerdere verwachtingen in en verlaagde het dividend. Het bedrijf kampt met veranderlijke marktomstandigheden vanwege de virusuitbraak en de prijzenoorlog in de oliesector. Beter Bed zakte 12,7 procent. De beddenverkoper leed afgelopen jaar verlies en verwacht dat klanten dit jaar terughoudender kunnen worden vanwege het coronavirus.

Airbus

In Parijs verloor Airbus 4,8 procent. De Europese vliegtuigbouwer legt de productie bij zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje voor vier dagen stil in verband met de virusuitbraak.

De euro was 1,1124 dollar, tegen 1,1152 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,2 procent in prijs tot 29,33 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 30,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

3 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

6 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

11 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

12 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

12 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

13 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

13 uur geleden