Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt onder 700 punten na aanval op Oekraïense kerncentrale

AEX zakt onder 700 punten na aanval op Oekraïense kerncentrale

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag verder omlaag na de forse verliesbeurt een dag eerder. De hoofdindex op het Damrak zakte daarbij onder de 700 punten. Op de dag van de Russische invasie in Oekraïne, vorige week donderdag, dook de AEX tussentijds ook al een fractie onder deze puntengrens. De laatste keer dat de hoofdgraadmeter onder de 700 punten sloot was op 19 mei 2021.

De Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne, waarbij brand uitbrak, zorgde voor onrust op de markten. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is volgens de lokale autoriteiten inmiddels geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn. Wel hebben Russische troepen de controle overgenomen.

De Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Boris Johnson riepen de Russische troepen op tot een staakt-het-vuren rondom Zaporizja. De regeringsleiders belden met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de Russen "nucleaire terreur" en "een herhaling van Tsjernobyl" verweet. De NAVO-landen overleggen vrijdag over de oorlog in Oekraïne.

Russische beurs

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in het rood op 699,51 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 982,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,5 procent. De Russische beurs is al de hele week dicht. Het is de langste handelsonderbreking in het land ooit. De markt in Moskou blijft in ieder geval tot en met dinsdag 8 maart dicht.

Naast de aanhoudende bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne en de impact van de zware sancties tegen Rusland gaat de aandacht uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

Schaarse stijgers

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de schaarse stijgers aan in de AEX, met een winst van 1,4 procent. De financiële bedrijven ING, Aegon en NN Group sloten de rij met minnen tot 2,9 procent. Universal Music Group (UMG) verloor 0,9 procent. Het label achter sterren als Taylor Swift en Billie Eilish bracht voor het eerst als beursgenoteerd bedrijf jaarcijfers naar buiten. Het concern profiteerde van de toegenomen verkoop van abonnementen op het streamen van muziek en zag de omzet stijgen.

De olieprijzen veerden weer op na de kleine daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 109,15 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 111,43 dollar per vat. De euro was 1,1014 dollar waard, tegenover 1,1052 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

9 minuten geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

13 minuten geleden
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

38 minuten geleden
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

48 minuten geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

1 uur geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

1 uur geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

17 uur geleden