Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt onder 700 punten na aanval op Oekraïense kerncentrale

AEX zakt onder 700 punten na aanval op Oekraïense kerncentrale

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag verder omlaag na de forse verliesbeurt een dag eerder. De hoofdindex op het Damrak zakte daarbij onder de 700 punten. Op de dag van de Russische invasie in Oekraïne, vorige week donderdag, dook de AEX tussentijds ook al een fractie onder deze puntengrens. De laatste keer dat de hoofdgraadmeter onder de 700 punten sloot was op 19 mei 2021.

De Russische aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne, waarbij brand uitbrak, zorgde voor onrust op de markten. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is volgens de lokale autoriteiten inmiddels geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn. Wel hebben Russische troepen de controle overgenomen.

De Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Boris Johnson riepen de Russische troepen op tot een staakt-het-vuren rondom Zaporizja. De regeringsleiders belden met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de Russen "nucleaire terreur" en "een herhaling van Tsjernobyl" verweet. De NAVO-landen overleggen vrijdag over de oorlog in Oekraïne.

Russische beurs

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in het rood op 699,51 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 982,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,5 procent. De Russische beurs is al de hele week dicht. Het is de langste handelsonderbreking in het land ooit. De markt in Moskou blijft in ieder geval tot en met dinsdag 8 maart dicht.

Naast de aanhoudende bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne en de impact van de zware sancties tegen Rusland gaat de aandacht uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

Schaarse stijgers

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de schaarse stijgers aan in de AEX, met een winst van 1,4 procent. De financiële bedrijven ING, Aegon en NN Group sloten de rij met minnen tot 2,9 procent. Universal Music Group (UMG) verloor 0,9 procent. Het label achter sterren als Taylor Swift en Billie Eilish bracht voor het eerst als beursgenoteerd bedrijf jaarcijfers naar buiten. Het concern profiteerde van de toegenomen verkoop van abonnementen op het streamen van muziek en zag de omzet stijgen.

De olieprijzen veerden weer op na de kleine daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 109,15 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 111,43 dollar per vat. De euro was 1,1014 dollar waard, tegenover 1,1052 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

20 minuten geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

1 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

4 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

5 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

5 uur geleden