Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX weer op 800 punten onder aanvoering Prosus en Unibail

AEX weer op 800 punten onder aanvoering Prosus en Unibail

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index stond dinsdag weer op 800 punten onder aanvoering van techinvesteerder Prosus en winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de bedrijfsresultaten. In Europa kwamen grote internationale ondernemingen als Danone, Ericsson en Tele2 met kwartaalcijfers. Beleggers letten dit cijferseizoen vooral op wat bedrijven zeggen over mogelijke problemen met de aanvoer van onderdelen en de impact van de hogere energiekosten op de winstmarges.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 800,19 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 1066,82 punten. Frankfurt en Londen bleven vrijwel vlak. Parijs verloor 0,1 procent.

Prosus en Unibail stegen 2 procent. Chipmachinemaker ASML, die woensdag met cijfers komt, won 0,5 procent. Philips klom 0,3 procent. Het zorgtechnologieconcern verloor een dag eerder dik 3 procent na een verlaging van de verwachtingen door toeleveringsproblemen. Speciaalchemiebedrijf DSM en telecomconcern KPN sloten de rij in de AEX met minnen van 0,8 procent.

Danone

In Parijs verloor Danone 2 procent. Het Franse voedingsconcern verscheepte afgelopen kwartaal minder producten, maar zag de omzet stijgen dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf moet door de inflatie zelf meer betalen voor melk en verpakkingen en berekent die kosten door aan klanten. Ook waarschuwde Danone dat de problemen in de toeleveringsketen het bedrijf raken.

De Duitse softwaremaker Software AG ging 13 procent onderuit in Frankfurt na een verlaging van de groeiverwachtingen voor zijn digitale divisie. Delivery Hero won 1,6 procent. De Duitse maaltijdbezorger investeert honderden miljoenen dollars in de supersnelle boodschappenbezorgdienst Gorillas.

Tele2

In Stockholm zakte Tele2 4 procent na tegenvallende resultaten van het Zweedse telecomconcern. Ericsson daalde 0,1 procent. De Zweedse fabrikant van netwerkapparatuur deed afgelopen kwartaal goede zaken met de verkoop van 5G-apparatuur in onder meer Noord-Amerika en Europa. In China viel de omzet wel flink terug. Ericsson had al gewaarschuwd dat het verbod op het gebruik van Chinese apparatuur in Zweden zou kunnen leiden tot vergeldingen van Beijing. Ook kampte het bedrijf aan het einde van het kwartaal met problemen in de aanvoerketen.

De euro was 1,1656 dollar waard, tegen 1,1606 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 83,52 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 85,04 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe ronde metaalstakingen aanstaande

UTRECHT (ANP) - In de metaalsector is een nieuwe stakingsronde in de maak. Volgens vakbond FNV zal personeel van verschillende bedrijven in de regio Arnhem, Nijmegen en rond Hengelo op vrijdag 10 december het werk neerleggen in een roep om betere arbeidsvoorwaarden als onderdeel van een nieuwe cao. Een dag eerder wordt weer in de regio Eindhoven gestaakt.

7 minuten geleden
Studie: Chinese chiptechnologie vormt veiligheidsrisico voor EU

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De snelle vooruitgang van China op het gebied van halfgeleidertechnologie vormt een veiligheidsrisico voor Europa. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat woensdag in Berlijn wordt gepresenteerd. Volgens het rapport moeten de Europese overheden ingrijpende wijzigingen doorvoeren in hun plannen om de chipindustrie verder uit te bouwen.

1 uur geleden
Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, is bezorgd over commerciële partijen die goedkope sociale huurwoningen bouwen, waar dit eerder door corporaties werd gedaan. Aedes denkt dat het aantal echte sociale huurwoningen daardoor langzaam maar zeker afneemt. Volgens Aedes zijn die private partijen aan minder regels gebonden voor toewijzing van sociale huurwoningen dan corporaties en schuiven die commerciële partijen na tien of vijftien jaar de woningen vaak door naar de vrije huursector.

1 uur geleden
Fintechbedrijf Adyen aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Fintechbedrijf Adyen was woensdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index, die licht omhoog ging na de koerssprong van 3,5 procent een dag eerder. Ook de stemming op de andere Europese beursvloeren was overwegend positief. Beleggers lijken zich steeds minder zorgen te maken over de economische impact van de Omikron-variant.

1 uur geleden
Vakbonden klagen bij Inspectie SZW over kantoorplicht Nouryon

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VMHP hebben een klacht ingediend bij de Inspectie SZW tegen Nouryon. Kantoorpersoneel van het chemiebedrijf zou verplicht drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Dit druist in tegen het huidige overheidsadvies over thuiswerk om de coronacrisis te bezweren.

1 uur geleden
Kruidvat opent nieuwe distributiecentrum in Oosterhout

RENSWOUDE (ANP) - Drogisterijketen Kruidvat opent komend voorjaar een nieuw distributiecentrum in het Brabantse Oosterhout. Vanuit de nieuwe vestiging zullen zo'n vierhonderd winkels in het zuiden van Nederland en in België worden bevoorraad.

1 uur geleden
Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

2 uur geleden