Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX weer boven 700 punten dankzij herstel chipbedrijven

AEX weer boven 700 punten dankzij herstel chipbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak stond dinsdag weer boven de 700 puntengrens dankzij een herstel bij de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. Maandag dook de hoofdgraadmeter voor het eerst in meer dan een maand tijd onder deze psychologische grens door de vrees voor stevige renteverhogingen door de centrale banken. Ook Philips stond in de belangstelling wegens de uitbreiding van een eerdere terugroepactie voor bepaalde ademhalingsapparaten van het zorgtechnologiebedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 703,64 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 949,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

ASMI, Besi en ASML stegen tot 1,5 procent. Een dag eerder raakten de chipbedrijven nog tot 4,6 procent kwijt. Ook speciaalchemieconcern DSM stond in de kopgroep van de AEX met een plus van 1,8 procent. Dataleverancier RELX, verzekeraar Aegon en techinvesteerder Prosus wonnen meer dan 1 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal sloot de rij met een min van 1,1 procent.

Philips

Philips daalde 0,2 procent. Volgens de Amerikaanse toezichthouder moet het concern nu ongeveer 1700 ademhalingsapparaten wereldwijd teruggeroepen. Eerder waren dat er 43. Philips is al bezig met een grote terugroepactie van apneu-apparaten vanwege isolatieschuim dat kan afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers tot gevolg. In totaal moeten 5,5 miljoen van deze apparaten worden vervangen. De kwestie kostte het bedrijf al honderden miljoenen euro's, los van de claims tegen het bedrijf. Topman Frans van Houten kondigde eerder deze maand aan vervroegd te zullen vertrekken.

Energiespecialist Alfen won 0,8 procent in de MidKap na het binnenslepen van een grote opdracht in Zweden. Bij de kleinere bedrijven steeg NX Filtration 2,5 procent. De Enschedese producent van waterzuiveringstechnologie zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar groeien.

Engie

In Parijs won Engie 1,5 procent. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gasleveringen aan het Franse energiebedrijf verminderd. Engie heeft naar eigen zeggen echter "de nodige volumes veiliggesteld" om verplichtingen aan zijn klanten maar ook aan de eigen behoeften te kunnen voldoen.

De olieprijzen daalden weer wat na de sterke opleving een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 96,78 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 104,42 dollar. Dat betekende een daling met 0,5 procent. De euro was minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9983 dollar.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

6 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

10 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

11 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

23 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden