Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX voor het eerst sinds 10 maart boven 500 punten

AEX voor het eerst sinds 10 maart boven 500 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index begon dinsdag opnieuw met winst en keerde terug boven de 500 puntengrens. De hoofdindex stond op 10 maart voor het laatst tussentijds boven 500 punten. Het laatste slot boven de 500 puntengrens was op 6 maart. Ook de andere Europese beurzen gingen verder vooruit na de sterke opmars een dag eerder. Het optimisme over een mogelijke afvlakking van het coronavirus en de omvangrijke steunpakketten van centrale banken en overheden bleven de markten ondersteunen.

De AEX op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,5 procent hoger op 502,14 punten. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het groen. De MidKap won 3,3 procent tot 684,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,5 procent. De hoofdindex in Milaan klom ruim 4 procent.

In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd in het land. De Britse premier Boris Johnson ligt op de intensive care van een Londens ziekenhuis omdat zijn toestand als gevolg van het longvirus is verslechterd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab neemt de taken van Johnson tijdelijk waar.

Stijgers

Sterkste stijgers in de AEX waren winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield en uitzender Randstad met winsten van dik 11 en bijna 8 procent. IMCD won 4 procent. De Rotterdamse distributeur van chemicaliën verklaarde in het eerste kwartaal nog geen materiële impact te hebben gezien van de virusuitbraak en zal beleggers op maandag 20 april verder bijpraten over de gang van zaken.

De chipbedrijven waren in trek mede dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zuid-Koreaanse chipreus Samsung. Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinemaker ASML stegen 4,8 en 2,7 procent in Amsterdam. In Frankfurt won Dialog Semiconductor 5 procent.

Kendrion

Kendrion won bijna 6 procent. De producent van elektromagnetische componenten trekt zijn dividendvoorstel in. Volgens het bedrijf is er een negatieve impact op de omzet en orderontvangst in Europa en de Verenigde Staten door het tijdelijk stilleggen van veel autofabrieken. Ook Alfen dikte 6 procent aan. De maker van laadpalen heeft opnieuw een opdracht van de Zweedse energiereus Vattenfall in de wacht gesleept.

De euro was 1,0871 dollar waard, tegen 1,0807 dollar op een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,8 procent tot 27,08 dollar. Brentolie werd 3,2 procent duurder op 34,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
CEO JPMorgan ontkent contact met Jeffrey Epstein

NEW YORK (ANP/RTR) - CEO en bestuursvoorzitter Jamie Dimon van bankconcern JPMorgan Chase zegt nooit contact te hebben gehad met zedendelinquent Jeffrey Epstein. Dat heeft hij vrijdag onder ede verklaard in een zaak die de Amerikaanse Maagdeneilanden en slachtoffers van Epstein hebben aangespannen tegen het bedrijf.

19 uur geleden
Deal Ford en Tesla goed ontvangen door Amerikaanse beleggers

NEW YORK (ANP) - Een deal van autofabrikant Ford met Tesla is goed ontvangen door beleggers op Wall Street. Zij zetten het aandeel Ford vrijdag meer dan 6 procent hoger, nadat bekend werd dat eigenaren van een elektrische Ford in de VS en Canada vanaf volgend jaar ook terechtkunnen bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Ford gaat namelijk de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gebruiken voor zijn voertuigen. Tesla kreeg er bijna 5 procent aan beurswaarde bij.

1 dag geleden
IMF: Amerikaanse economie groeit dit jaar iets harder dan gedacht

WASHINGTON (ANP/AFP/BELGA/RTR/BLOOMBERG) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor dit jaar iets verhoogd. Wel wijzen de deskundigen van de VN-organisatie erop dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk nog langer hoog zal moeten blijven om de inflatie te beteugelen. Ook dringt het fonds er nogmaals op aan dat de Democraten en Republikeinen in Washington snel overeenstemming bereiken over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

1 dag geleden
FNV was eerst niet welkom, sluit nu toch cao's TUI fly en easyJet

SCHIPHOL (ANP) - FNV is erin geslaagd om cao-afspraken te maken met twee luchtvaartmaatschappijen waar de vakbond eerst niet welkom was. Vrijdag meldde de bond dat de eerste cao voor cabinepersoneel van TUI fly een feit is. Ook is het gelukt om een onderhandelaarsakkoord te bereiken voor de Nederlandse stewards, stewardessen en pursers van easyJet.

1 dag geleden