Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX verder omhoog onder aanvoering techbedrijven

AEX verder omhoog onder aanvoering techbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs won dinsdag opnieuw terrein. Vooral de technologiebedrijven lieten stevige koerswinsten zien dankzij een sterke opleving van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. In Frankfurt bereikte de beurs een nieuw recordniveau dankzij een grote overnamedeal in de Duitse vastgoedsector. Ook nam het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone in mei sterker dan verwacht toe.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de plus op 715,21 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1060,86 punten. De beurs in Parijs won 0,1 procent en Londen daalde 0,1 procent.

De Duitse DAX steeg 0,8 procent en bereikte de hoogste stand ooit. Deutsche Wohnen werd ruim 15 procent meer waard. Het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia (min 4 procent) is er na een jarenlange strijd in geslaagd om zijn branchegenoot in handen te krijgen. Met een waarde van 19 miljard euro gaat het om de grootste overname in de Duitse vastgoedsector ooit. De twee grootste verhuurders van Duitsland beheren samen meer dan een half miljoen appartementen.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML behoorden tot de grote winnaars in de AEX met winsten tot 3,9 procent. Ook maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd.nl, en techinvesteerder Prosus stonden in de kopgroep met plussen van 3,5 en 2,4 procent. Adyen klom 2,1 procent. De Federal Reserve heeft de aanvraag voor een bankenlicentie van het fintechbedrijf in de Verenigde Staten goedgekeurd. Verzekeraar NN Group sloot de rij met een verlies van 1,5 procent.

Shell daalde 1 procent. De olie- en gasproducent verkoopt het belang in de grote raffinaderij Deer Park in de Amerikaanse staat Texas voor bijna 600 miljoen dollar aan zijn Mexicaanse samenwerkingspartner Pemex. Daarnaast sloot Shell een tienjarige deal van 2,5 miljard dollar met de Australische deelstaat New South Wales voor de levering van energie.

Luchtvaartsector

In de luchtvaartsector bleef het incident in Wit-Rusland van afgelopen zondag met een Ryanair-passagiersvliegtuig met een oppositieactivist aan boord, de gemoederen bezighouden. Air France-KLM (plus 0,9 procent) en Finnair (min 0,8 procent) hebben besloten voorlopig niet meer naar of over Wit-Rusland te vliegen. De stap komt nadat de Europese Unie maatschappijen had opgeroepen het Wit-Russische luchtruim te mijden.

De euro klom tot 1,2255 dollar, van 1,2210 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 65,51 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 68,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

1 uur geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

1 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

2 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

2 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

2 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

4 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

5 uur geleden