Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX verder omhoog onder aanvoering techbedrijven

AEX verder omhoog onder aanvoering techbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs won dinsdag opnieuw terrein. Vooral de technologiebedrijven lieten stevige koerswinsten zien dankzij een sterke opleving van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. In Frankfurt bereikte de beurs een nieuw recordniveau dankzij een grote overnamedeal in de Duitse vastgoedsector. Ook nam het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone in mei sterker dan verwacht toe.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de plus op 715,21 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1060,86 punten. De beurs in Parijs won 0,1 procent en Londen daalde 0,1 procent.

De Duitse DAX steeg 0,8 procent en bereikte de hoogste stand ooit. Deutsche Wohnen werd ruim 15 procent meer waard. Het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia (min 4 procent) is er na een jarenlange strijd in geslaagd om zijn branchegenoot in handen te krijgen. Met een waarde van 19 miljard euro gaat het om de grootste overname in de Duitse vastgoedsector ooit. De twee grootste verhuurders van Duitsland beheren samen meer dan een half miljoen appartementen.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML behoorden tot de grote winnaars in de AEX met winsten tot 3,9 procent. Ook maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd.nl, en techinvesteerder Prosus stonden in de kopgroep met plussen van 3,5 en 2,4 procent. Adyen klom 2,1 procent. De Federal Reserve heeft de aanvraag voor een bankenlicentie van het fintechbedrijf in de Verenigde Staten goedgekeurd. Verzekeraar NN Group sloot de rij met een verlies van 1,5 procent.

Shell daalde 1 procent. De olie- en gasproducent verkoopt het belang in de grote raffinaderij Deer Park in de Amerikaanse staat Texas voor bijna 600 miljoen dollar aan zijn Mexicaanse samenwerkingspartner Pemex. Daarnaast sloot Shell een tienjarige deal van 2,5 miljard dollar met de Australische deelstaat New South Wales voor de levering van energie.

Luchtvaartsector

In de luchtvaartsector bleef het incident in Wit-Rusland van afgelopen zondag met een Ryanair-passagiersvliegtuig met een oppositieactivist aan boord, de gemoederen bezighouden. Air France-KLM (plus 0,9 procent) en Finnair (min 0,8 procent) hebben besloten voorlopig niet meer naar of over Wit-Rusland te vliegen. De stap komt nadat de Europese Unie maatschappijen had opgeroepen het Wit-Russische luchtruim te mijden.

De euro klom tot 1,2255 dollar, van 1,2210 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 65,51 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 68,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

2 uur geleden
Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met "overmatige" controle te maken krijgen. Dat is de uitkomst van onderzoek van KPMG en Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Financiën.

2 uur geleden
Rusland wil Taliban uitnodigen op economisch topforum, aldus TASS

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Banken moeten van DNB klantendiscriminatie gerichter tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten meer doen om het discrimineren van klanten tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Veel banken hebben al maatregelen genomen, maar deze zijn veelal gericht op de eigen werkvloer en niet op het klantcontact.

3 uur geleden
ACM akkoord met overname smeerkaasproducent ERU

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd. Volgens de ACM wordt de concurrentie door de overname niet verstoord.

4 uur geleden
Duits ondernemersvertrouwen stagneert na recente stijging

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt daarmee te stagneren na een verbetering in de voorgaande drie maanden.

4 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

6 uur geleden