Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX veert licht op na afnemende rentevrees

AEX veert licht op na afnemende rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is vrijdag wat opgeveerd na de flinke koersverliezen eerder deze week. De angst voor een hogere rente, die de markten in de greep hield, nam af na kalmerende woorden van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank. Volgens de centralebankiers is de hoge inflatie in de Verenigde Staten slechts een tijdelijk fenomeen dat wordt veroorzaakt door de schaarste aan bepaalde producten door de herstart van de economie na de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 696,64 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van zo'n 3 procent. Een forse stijging van het algemene prijspeil in de VS joeg beleggers deze week schrik aan. De hoge inflatie wakkerde op haar beurt de angst aan dat de Amerikaanse Federal Reserve sneller dan verwacht de rente zal gaan verhogen, maar volgens verschillende Fed-bestuurders is dat niet aan de orde. De MidKap klom 0,1 procent tot 1036,68 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,6 procent.

Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield voerde de stijgers in de AEX aan met een plus van dik 2 procent. Ook de chipbedrijven werden opgepikt na de recente koersdruk in de sector. ASMI, ASML en Besi wonnen tot 0,9 procent. Staalproducent ArcelorMittal, fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus waren de grootste dalers met verliezen tot 1,3 procent.

MidKap

In de MidKap ging fitnessketen Basic-Fit aan kop met een plus van 1,8 procent. Baggeraar Boskalis (min 2,2 procent) en roestvrijstaalmaker Aperam (min 0,6 procent) noteerden ex dividend. Pharming zette de daling voort met een verlies van 1,1 procent. De biotechnoloog zag een dag eerder al bijna 10 procent aan beurswaarde verdampen na tegenvallende kwartaalresultaten.

In Londen klom Sage Group dik 3 procent dankzij beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Britse maker van bedrijfssoftware. Ook ging de aandacht uit naar de autobouwers. Volgens onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort waar autofabrikanten mee worstelen. De Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen lieten desondanks kleine koerswinsten zien.

De euro was 1,2110 dollar waard, tegen 1,2068 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 63,87 dollar. De olieleveringen via een belangrijke pijplijn in de VS zijn weer op het normale niveau. De pijplijn lag bijna een week stil nadat hackers Colonial Pipeline met gijzelsoftware hadden aangevallen. Brentolie kostte een fractie minder op 67,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Liander: weer nieuwe knelpunten op stroomnet

LEIDEN (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn weer nieuwe knelpunten ontstaan. Volgens netbeheerder Liander is op die plekken nu ook de maximale capaciteit van het net bereikt. Daardoor is er geen ruimte om bijvoorbeeld bedrijven die veel stroom verbruiken een nieuwe aansluiting te geven.

20 minuten geleden
Voorlopig geen verkoopverbod iPhone 12, RDI wacht update Apple af

GRONINGEN (ANP) - Een verkoopverbod voor de iPhone 12 vanwege te hoge stralingsniveaus is in Nederland voorlopig niet aan de orde. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) stelt vast dat de smartphone in sommige gevallen te veel straling afgeeft, maar dit zorgt niet voor acute gezondheidsrisico's. De telecomtoezichthouder wacht nu af met welke aanpassingen Apple komt om de iPhone 12 te laten voldoen aan de Europese normen.

21 minuten geleden
Topman Sony-divisie achter de PlayStation gaat met pensioen

SAN MATEO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Topman Jim Ryan van Sony Interactive Entertainment heeft zijn pensioen aangekondigd na bijna dertig jaar voor het concern achter spelcomputer PlayStation te hebben gewerkt. Hij was de afgelopen tijd ook een grote criticus van de overname van Activision Blizzard, uitgever van games als Call of Duty en World of Warcraft, door Sony-rivaal Microsoft. Ryan lobbyde ook tegen de deal bij toezichthouders. Onlangs werd echter bekend dat de megaovername van 69 miljard dollar hoogstwaarschijnlijk toch doorgaat.

48 minuten geleden
Verzekeraars verliezen opnieuw op licht lagere beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de nieuwe handelsdag begonnen. Verzekeraars NN en ASR daalden opnieuw na de koersklap van een dag eerder, toen de vrees voor de gevolgen van ongunstige gerechtelijke uitspraken rond zogenoemde woekerpolissen toesloeg.

1 uur geleden
Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

2 uur geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

3 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriƫle bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden