Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX veert licht op na afnemende rentevrees

AEX veert licht op na afnemende rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is vrijdag wat opgeveerd na de flinke koersverliezen eerder deze week. De angst voor een hogere rente, die de markten in de greep hield, nam af na kalmerende woorden van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank. Volgens de centralebankiers is de hoge inflatie in de Verenigde Staten slechts een tijdelijk fenomeen dat wordt veroorzaakt door de schaarste aan bepaalde producten door de herstart van de economie na de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de plus op 696,64 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van zo'n 3 procent. Een forse stijging van het algemene prijspeil in de VS joeg beleggers deze week schrik aan. De hoge inflatie wakkerde op haar beurt de angst aan dat de Amerikaanse Federal Reserve sneller dan verwacht de rente zal gaan verhogen, maar volgens verschillende Fed-bestuurders is dat niet aan de orde. De MidKap klom 0,1 procent tot 1036,68 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,6 procent.

Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield voerde de stijgers in de AEX aan met een plus van dik 2 procent. Ook de chipbedrijven werden opgepikt na de recente koersdruk in de sector. ASMI, ASML en Besi wonnen tot 0,9 procent. Staalproducent ArcelorMittal, fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus waren de grootste dalers met verliezen tot 1,3 procent.

MidKap

In de MidKap ging fitnessketen Basic-Fit aan kop met een plus van 1,8 procent. Baggeraar Boskalis (min 2,2 procent) en roestvrijstaalmaker Aperam (min 0,6 procent) noteerden ex dividend. Pharming zette de daling voort met een verlies van 1,1 procent. De biotechnoloog zag een dag eerder al bijna 10 procent aan beurswaarde verdampen na tegenvallende kwartaalresultaten.

In Londen klom Sage Group dik 3 procent dankzij beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Britse maker van bedrijfssoftware. Ook ging de aandacht uit naar de autobouwers. Volgens onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort waar autofabrikanten mee worstelen. De Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen lieten desondanks kleine koerswinsten zien.

De euro was 1,2110 dollar waard, tegen 1,2068 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 63,87 dollar. De olieleveringen via een belangrijke pijplijn in de VS zijn weer op het normale niveau. De pijplijn lag bijna een week stil nadat hackers Colonial Pipeline met gijzelsoftware hadden aangevallen. Brentolie kostte een fractie minder op 67,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden

BERLIJN (ANP) - HelloFresh heeft in het afgelopen kwartaal flinke groei behaald met de bezorging van kant- en klaarmaaltijden. Daarmee ving het Duitse bedrijf krimp bij de leveringen van boxen met ingrediënten om maaltijden zelf te maken op. HelloFresh is het aanbod van die kant- en klaarmaaltijden aan het uitbreiden naar steeds meer markten. In Nederland zijn sinds afgelopen zomer die maaltijden te bestellen.

19 minuten geleden
Aandacht voor cijfers Unilever, Besi en Adyen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever, chiptoeleverancier Besi en betaalbedrijf Adyen. Unilever, bekend van merken als Axe, Dove en Calvé, zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen tot 15 miljard euro. Exclusief overnames en afgestoten activiteiten bedroeg steeg de omzet met 4,4 procent. Het aantal verkochte producten nam toe met 2,2 procent. Het concern bevestigde daarnaast de groeiverwachting voor dit jaar.

42 minuten geleden
Unilever voert verkoop Dove-shampoo en Knorr-blokjes op

LONDEN (ANP) - Unilever weet weer meer voedingsmiddelen en verzorgingsproducten te verkopen. Na een periode waarin het bedrijf achter merken als Knorr, Dove en Calvé de omzet vooral dankzij duurdere producten zag stijgen, neemt nu het volume voor het tweede kwartaal op rij toe.

48 minuten geleden
Hinder vliegverkeer door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk, maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

52 minuten geleden
Betalingsverwerker Adyen verdient meer bij bestaande klanten

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van de forse uitbreiding van een klant. Mede dankzij die groei van dit niet bij naam genoemde bedrijf had de Amsterdamse fintechonderneming bijna de helft meer werk. Ook maakten andere al bestaande klanten meer gebruik van de diensten van Adyen.

1 uur geleden
Daling bij nieuwe orders voor chiptoeleverancier Besi

DUIVEN (ANP) - Besi heeft in het eerste kwartaal de instroom van orders zien dalen. Het bedrijf uit Duiven levert bijvoorbeeld technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips. In verschillende eindmarkten voor halfgeleiders zoals smartphones en de autosector is er zwakte, nu de investeringshausse in de chipindustrie van eerdere jaren minder is geworden.

1 uur geleden
Omzet Fugro stijgt door bouw van nieuwe windparken op zee

LEIDSCHENDAM (ANP) - Fugro blijft goede zaken doen met bodemonderzoek voor nieuwe windparken op zee. De inkomsten van het bedrijf namen daardoor in het eerste kwartaal van dit jaar fors toe.

1 uur geleden