Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX valt terug na slotrecord, Air France-KLM levert winst in

AEX valt terug na slotrecord, Air France-KLM levert winst in

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index viel vrijdag licht terug na het slotrecord een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van een flinke stroom van kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak gaf Air France-KLM een eerdere winst uit handen na een fors kwartaalverlies van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Ook bleek dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal weer uit de recessie is gekomen, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 daalde rond het middaguur 0,4 procent tot 754,92 punten. De graadmeter koerst af op een winst van zo'n 3,5 procent in juli. De MidKap zakte 1,2 procent tot 1050,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent. De economie van het eurogebied groeide afgelopen kwartaal met 2 procent, na twee kwartalen van krimp.

Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij in de AEX met een verlies van 3,1 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 2 procent. De Chinese technologiebedrijven, waarin het bedrijf investeert, lieten weer flinke verliezen zien na het stevige herstel een dag eerder. De Chinese techsector kreeg eerder deze week al rake klappen door de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in het land. Verlichtingsbedrijf Signify was de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM 1 procent. De luchtvaartcombinatie leed in het tweede kwartaal een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Het bedrijf presteerde desondanks beter dan verwacht en ziet voor de belangrijke zomermaanden tekenen van herstel. Concurrent IAG, het moederbedrijf van British Airways, zakte 4,8 procent in Londen na teleurstellende resultaten. Ook waarschuwde IAG voor een aanhoudende onzekerheid door de pandemie.

Aperam verloor 0,3 procent. De roestvrijstaalmaker zag de kwartaalwinst bijna verdubbelen en gaat voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. WDP klom 1,2 procent. De vastgoedinvesteerder verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar en keert meer dividend uit.

Iliad

In Parijs werd Iliad 61 procent meer waard. De Franse miljardair Xavier Niel wil het resterende belang in de internetaanbieder in handen krijgen. Niel, die ook grootaandeelhouder is van Unibail-Rodamco-Westfield, biedt 182 euro per aandeel Iliad. In Milaan werden de kwartaalcijfers van de Italiaanse bank UniCredit (plus 5 procent) goed ontvangen. Ook voert de bank gesprekken met de Italiaanse overheid over een mogelijke overname van rivaal Monte dei Paschi di Siena, die 7 procent won.

De euro was 1,1902 dollar waard, tegen 1,1885 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 73,40 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 75,93 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

1 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

2 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

2 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

2 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

4 uur geleden