Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX toont voorzichtig herstel dankzij chip- en techbedrijven

AEX toont voorzichtig herstel dankzij chip- en techbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index toonde dinsdag voorzichtig herstel, na de forse verliesbeurt een dag eerder. Vooral de zwaar afgestrafte chip- en techbedrijven werden opgepikt. De stemming bleef wel terughoudend door de zorgen dat de sterk gestegen prijzen voor olie, gas en elektriciteit de inflatie verder zullen aanjagen. Daarnaast keken beleggers uit naar de cijfers over de bedrijvigheid in de Europese en Amerikaanse dienstensector, die later op de dag naar buiten komen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 761,82 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1048,18 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Beleggers hielden ook de ontwikkelingen rond het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande in de gaten. De handel in het aandeel Evergrande ligt al sinds maandag stil in afwachting van belangrijk nieuws van het bedrijf. De schuldproblemen van Evergrande lijken inmiddels ook over te slaan naar andere Chinese vastgoedbedrijven. Zo hebben Fantasia en Sinic eveneens problemen met het aflossen van schulden.

Prosus

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,4 procent. Chipmachinemaker ASML en fintechbedrijf Adyen volgden met plussen van ruim 1 procent. Chiptoeleverancier Besi bleef echter onder druk staan en sloot de rij met een min van 0,8 procent.

In de MidKap zakte Galapagos 1,1 procent na een verlaging van het koersdoel door Citi. De biotechnoloog kwam ook met resultaten van zijn onderzoek naar het middel filgotinib bij patiënten met een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal. Fitnessketen Basic-Fit won 0,5 procent. Topman René Moos liet bij de opening van zijn duizendste club weten dat het ledenaantal enorm is gegroeid sinds het einde van de lockdown.

OCI

Kunstmestproducent OCI, die deze maand een deel van zijn belang in dochterbedrijf Fertiglobe naar de beurs in Abu Dhabi wil brengen, klom 0,3 procent. In Frankfurt steeg Infineon 1,5 procent. De Duitse chipfabrikant liet tijdens een beleggersdag weten dat de omzet in 2022 met ongeveer 15 procent zal stijgen.

De euro was 1,1602 dollar waard tegen 1,1616 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 77,79 dollar en Brentolie kostte 0,4 procent meer op 81,56 dollar per vat. Maandag gingen de olieprijzen flink omhoog na het besluit van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten om vast te houden aan de plannen voor een geleidelijke verhoging van de olieproductie.

Meer uit Financieel

Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

7 minuten geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

1 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

1 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

1 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

3 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

4 uur geleden