Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX toont sterk herstel, PostNL opvallende stijger op beurs

AEX toont sterk herstel, PostNL opvallende stijger op beurs

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet vrijdag een duidelijk herstel zien na de recente koersdruk. Beleggers schoven de zorgen over de hoge inflatie even aan de kant en gingen op zoek naar koopjes. PostNL was een opvallende stijger op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf.

PostNL dikte 7,6 procent aan en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. Vesa is het investeringsbedrijf van de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, die al een tijdje een belang van 25 procent heeft in PostNL. Volgens analisten van ING en Jefferies betreft de indiening van de documenten slechts een formaliteit en is elke koersreactie overdreven. Křetínský, de eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft ook een groot belang in het Britse Royal Mail (plus 4,7 procent).

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,9 procent op 690,88 punten. De MidKap klom 1,9 procent tot 1025,77 punten. De beurs in Parijs steeg 1,2 procent. De Londense FTSE won 1,8 procent na een onverwachte stijging van de Britse winkelverkopen in april.

Just Eat Takeaway

De DAX in Frankfurt steeg 2 procent. Het Duitse parlement heeft donderdagavond laat ingestemd met een omvangrijk pakket maatregelen van 15 miljard euro om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5 procent. De grote bedrijven in de retailsector lieten een gemengd beeld zien. Unilever won 1,4 procent, Heineken klom 0,2 procent en Ahold Delhaize was met een min van 0,4 procent de enige daler. Donderdag kregen deze ondernemingen nog rake klappen door de vrees dat de hoge inflatie de koopkracht van consumenten aantast.

Air France-KLM

Air France-KLM (plus 3 procent) zette de opmars voort. De luchtvaartcombinatie voert gesprekken met de Amerikaanse investeerder Apollo over een kapitaalinjectie van een half miljard euro. Als die investering er daadwerkelijk komt, verwacht het concern een deel van zijn leningen terug te kunnen betalen die de Franse staat verstrekte als noodhulp tijdens de coronacrisis.

In Zürich kelderde Richemont 13 procent na teleurstellende resultaten van het Zwitserse luxeconcern, bekend van mode van het merk Chloé en sieraden van Cartier.

De euro was 1,0586 dollar waard, tegen 1,0594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 111,65 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 111,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

1 uur geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

3 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

4 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

5 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

7 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

8 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

9 uur geleden