Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX toont herstel na koersdreun

AEX toont herstel na koersdreun

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet dinsdag wat herstel zien na de koersdreun een dag eerder. De vrees dat de opmars van de Delta-variant van het coronavirus het economische herstel zal vertragen zorgde aan het begin van de week voor een brede verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten. Op Wall Street kende de Dow-Jonesindex daardoor de slechtste beursdag sinds oktober vorig jaar.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent in de plus op 726,42 punten. Maandag zakte de graadmeter nog ruim 2 procent. De MidKap klom 1,1 procent tot 1022,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,3 procent.

AkzoNobel (min 2,8 procent) was de grootste daler in de AEX door tegenvallende resultaten van concurrent PPG. Het Amerikaanse verfconcern kampte in het afgelopen kwartaal met leveringsproblemen en tekorten van grondstoffen. AkzoNobel maakt woensdag zijn kwartaalcijfers bekend. Verzekeraar ASR profiteerde van een koopadvies van Deutsche Bank en ging aan kop met een plus van 3,8 procent.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger in de MidKap met een winst van 3 procent. Fugro en advies- en ingenieursbureau Arcadis (plus 0,9 procent) zijn door de gemeente Amsterdam geselecteerd als een van de drie partijen die zich de komende jaren bezighoudt met het herstel van bruggen en kademuren in het centrum van de stad. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van ongeveer 30 miljoen euro per samenwerkingspartner.

Bij de kleinere bedrijven won Pharming 1,3 procent. De biotechnoloog heeft een exclusieve licentieovereenkomst getekend met NewBridge Pharmaceuticals voor de distributie van Ruconest in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ruconest is een middel voor de behandeling van acuut erfelijk angio-oedeem, waarbij zwellingen in de huid en slijmvliezen kunnen ontstaan.

UBS

UBS won 4 procent in Zürich. De Zwitserse bank, die wordt geleid door oud ING-topman Ralph Hamers, boekte in het afgelopen kwartaal flink meer winst. In Londen steeg easyJet 1,9 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij leed in het afgelopen kwartaal opnieuw verlies door de coronacrisis, maar zag de omzet wel aantrekken. Electrolux kelderde 7 procent in Stockholm na tegenvallende resultaten van de Zweedse producent van huishoudelijke apparatuur. Ook de kwartaalcijfers van de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo (min 4 procent) vielen tegen.

De euro was 1,1784 dollar waard tegen 1,1801 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de flinke daling in de voorgaande handelssessie. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 67,31 dollar per vat. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 69,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

12 minuten geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

20 minuten geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

51 minuten geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

1 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

2 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

3 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

3 uur geleden